Show

Zakazali roditelji, ali i čitavo društvo

U brodskoj bolnici na godinu bilježe desetak porođaja majki mlađih od 17 godina. Podatak je to koji zabrinjava s obzirom na to da su trudnoće u adolescenciji ozbiljan medicinski no i javno-zdravstveni problem.

Neodgovorno ponašanje, neznanje i uvijek prisutna nezrelost u postupcima i odlukama razlozi su koji dovode do neželjene trudnoće maloljetnica. Problem je to koji se već nekoliko godina primjećuju i na odjelu ginekologije i porodništva brodske Opće bolnice.

"Kako ne koriste kontracepciju, kako nisu informirani i kako su uglavnom prepušteni sami sebi, oni to ne znaju i dogodi se trudnoća", kaže dr. Josip Barišić, voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Na odjel tada dolaze zbunjeni tinejdžeri no i njihovi roditelji koji se pitaju kako je to moguće. Roditelji misle da se to događa nekoj drugoj djeci i često se zna dogoditi da roditelji saznaju da im je kreće trudna kad dobije trudove, ističe dr. Barišić.

Tko je u sustavu zakazao? Prvenstveno su to roditelji koji s djecom ne razgovaraju i niti ne znaju što se događa u njihovim životima. No isto tako i sustav koji još nije uspio definirati način edukacije mladih o odgovornom ponašanju, spolnosti i zaštiti od bolesti i neželjene trudnoće.

U brodskoj bolnici od 2010. na godišnjoj razini bilježi se porast maloljetničkih trudnoća.

"Imamo 8 do 10 porođaja žena do 17 godina, do 19 godina preko 50 porođaja godišnje", kaže dr. Barišić.

Uz zdravstvene probleme koji se javljaju zbog fizičke no i psihičke nezrelosti adolescentice, neželjena trudnoća u toj dobi povlači čitav niz drugih situacija.

"Majke nam se obraćaju  prvenstveno radi reguliranja statusa svog novorođenog djeteta, radi određivanja imena, ostvarivanja zdravstvene zaštite, prijave prebivališta i na kraju utvrđivanja očinstva", kaže Anica Gusak Krajnović iz Odjela za zaštitu djece, mladih i obitelji Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Trenutno je čak 7 maloljetnih majki mlađih od 16 godina u evidenciji centra.

"Te majke nemaju mogućnost steći poslovnu sposobnost koja se prema zakomu može dobiti tek s navršenih 16 godina ako je postala majka. U slučajevima djevojak koje su mlađe od 16 godina mi to dijete moram staviti u skrbništvo kako bi imalo maksimalnu zaštutu svojih prava", kaže Gusak Krajnović.

Kao pomoć mladim budućim roditeljima koji prolaze niz zdravstvenih, psiholoških i socijalnih trauma od prosinca prošle godine Udruga roditelja "Korak po korak" oformila je i internetsku stranicu maloljetni-roditelji.net gdje svatko može potražiti pomoć. U pomoć mladima uključene su razne institucije no ono što nedostaje, slažu se mnogi, ipak je roditeljska briga i savjet.

Na kraju podaci govore da današnja generacija koja navodno sve zna, zna zapravo sve manje. Brz i lagan pristup informacijama koje nudi 21. stoljeće nije smanjio nego povećao broj maloljetnih trudnoća.

Pitanje za sve – zašto je to tako?

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija