Vukovar napustili i posljednji branitelji

Dogodilo se na današnji dan 17. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.11.2022
Vukovar napustili i posljednji branitelji


 1667. oružana bitka na potoku Medveščak u Zagrebu između Gradca i Kaptola radi uređenja mosta. Od tad datira ime Krvavi most.

1830. osnovana mađarska Akademija nauka.

1839. premijera Verdijeve prve opere, „Oberto, conte di San Bonifacio“ u Milanu.

1913. prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal, koji je službeno otvoren godinu dana kasnije.

1920. postavljen je prvi javni sat u gradu Zagrebu, uvezen iz Beča. Nalazio se na Trgu bana Jelačića, na istom mjestu na kojem se i danas nalazi. Prvi zagrebački urar koji je bio zadužen za održavanje tih satova bio je, Mirko Novak. 

1929. u Novoj Gradiški mjesna organizacija Saveza hrvatskih obrtnika svečano je obilježila 20. obljetnicu djelovanja. Na čelu priređivačkog odbora bio je Stjepan Derežanin, brijač. 

1947. Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac- Sarajevo, dugačka 242 km, u čijoj su izgradnji sudjelovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1970. patentiran prvi kompjutorski miš.

1989. Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu na današnji dan. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi, kako su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

1990. Pod kodnim nazivom “tata šalje kukuruz u klipu“, u strogoj tajnosti, u Slavonskom Brodu u dvorištu kuće Ivana Iće Lovrića, u nekadašnjoj Fajerbahovoj ulici - danas spoj Osječke i ulice uz rijeku Glogovicu u naselju A. Hebrang, primljeni su tzv. Špegeljevi kalašnjikovi, 1600 komada za općine Slavonski Brod, Novu Gradišku i Požegu.1991. Vukovar su napustili i posljednji branitelji koji su se uspjeli izvući prije pada na čelu s Brankom Borkovićem „Mladim Jastrebom“, a agresor je u potpunosti stegao obruč oko grada. Hrvatske snage bile su potisnute u sam centar grada i oko bolnice.

1992. dan kad je Internet službeno zaživio u Hrvatskoj. Taj dan službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, zasnovana na IP protokolu.

1995. Ogranak Matice hrvatske iz Slavonskog Broda organizirala je predstavljanje dviju knjiga akademika, književnika i poznatog hrvatskog emigranta dr. Vinka Nikolića. 

1996. U mjestu Drežnik kod Nove Gradiške blagoslovljena obnovljena i uređena crkva Svetog Andrije. 

1997. Američki veleposlanik u RH Peter Galbraith, šef misije UNHCR-a u Hrvatskoj Robert Robinson i načelnik općine Okučani Dražen Japundžić zajednički su otvorili obnovljeni Društveni dom u Bodegraju. Radove na obnovi izveli su radnici slavonskobrodskog „Gradexa“, a radove od 45.000 dolara financirao je IRCo.

2003. glumac Arnold Schwarzenegger, položio je zakletvu kao guverner Kalifornije.

2003. Srbija je vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. godine odnesene iz dijelova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

2007. Od ciklona koji je opustošio Bangladeš poginulo više od 1.000 ljudi.

2019. registriran je prvi slučaj virus korona. Bio je to 55-godišnji muškarac iz kineske provincije Hubei.

2020. nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo je Tomislav Merčep, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Odslužio je sedam godina zatvora zbog nesprečavanja zločina nad srpskim civilima tijekom Domovinskog rata.

Rođeni na današnji dan su: Katarina Velika, najslavnija ruska carica(1796), Celestin Medović hrvatski slikar (1857), Đuro Daničić, srpski filolog (1882), Janko Polić Kamov, hrvatski pjesnik (1886), britanski general Bernard Montgomery (1887), Soichiro Honda, japanski konstruktor automobila (1906.), američki glumac Rock Hudson (1925), američki filmski redatelj Martin Scorsese (1942.), američki glumac Danny DeVito (1944.), hrvatski glumac Goran Grgić (1965).

Umrli na današnji dan su: Robert Owen, engleski društveni reformator (1858.), Auguste Rodin, francuski kipar (1917.), Ante Trumbić, hrvatski političar (1938), Don Gibson, američki pjevač (2003), Ferenc Puskás, mađarski nogometaš (2006.). 

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto