Vrijeme za razmišljanje o nabavci i cijenama ogrjeva

Što je ekonomično i ima li uopće novca za to?

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.05.2022
Vrijeme za razmišljanje o nabavci i cijenama ogrjeva


 Drastično poskupljenje plina, bit će tome slično i sa strujom, sa gorivima već jeste, s razlogom zaprepastilo je i uplašilo građane. Njihova primanja,  bio netko zaposlen i radi ili oni brojniji koji za hrvatske uvjete života imaju premale i preskromne mirovine nedostatna su, bliže su pa i ispod(!) praga siromaštva.

U takvim uvjetima, uz ionako već tešku sve skuplju svakodnevicu, pitanje je kako, koliko i hoće li iduće zime uopće moći grijati svoje domove kako su navikli i po kojoj cijeni. Puno je kućanstava koja su prije 15-ak godina u svoje domove uvela plin kako bi kuće i stanove grijali što ekonomičnije, mnogi su se prije toga "riješili" peći, drva i ugljena, ne sanjajući, eto, da će se za relativno malo godina sve stubokom promijeniti. Vlada je lani i početkom ove godine najavila poveliko poskupljenje energenata, struje, plina, goriva, a sa ovim ratom u Ukrajini stvar se dodatno i po džepove građanstva kada je o cijenama energenata riječ dodatno i višestruko zakomplicirala. Kako će i koliko sve "po džepu" biti kada pristigne nova sezona grijanja baš i doslovce nitko ne može predvidjeti ni sagledati.

O plinu je. rekosmo, teško je išta puno pričati barem za područje Broda. Tu je stvar preuzeo HEP plin. Hoće li HEP u izračunima potrošnje ispoštivati Vladinu najavu o najvišoj dopuštenoj stopi poskupljenja plina saznat ćemo već za mjesec dana kada stignu prvi uplatnice. I u vezi struje više je nepoznanica, kao i u vezi plina. Jedino je situacija u vezi opskrbe ogrjevnim drvima nešto jasnija, ali ne i bolja. I tu će se dobavljači organizirati i "snalaziti" kako bude rasla cijena plina i struje, goriva, opet ništa na dobro građana, dakako. Već je i sada jasno da će ogrijevna drva biti prilično skuplja nego zimus. Lani zime i hladnoće nije ni bilo i teško je predvidjeti koliko će kojem kućanstvu trebati drva ako jače zazimi. Cijena drva već sada polako "ide u nebo", za prostorni metar treba i 300-njak kuna, za bukovo drvo i 400 kuna. Još k tome pilanje od 25 pa do, pretežito, 35-40 kuna po metru, pa nije teško izračunati koliko će se tko stvarno i grijati. Mirovine i plaće, ponovimo s početka, nedostatne su da se kupe dobra i puno drva i da se za grijanje, ako hladnoće bude, ima, narodski, kako Bog zapovijeda. Plin, struja, mazut, drva: to više i nije stvar ekonomičnosti nego koliko tko u novčaniku i kućnom budžetu uopće i (da li) ima. 

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto