Vijesti

Vrijeme za razmišljanje o nabavci i cijenama ogrjeva

Vrijeme za razmišljanje o nabavci i cijenama ogrjeva

 Drastično poskupljenje plina, bit će tome slično i sa strujom, sa gorivima već jeste, s razlogom zaprepastilo je i uplašilo građane. Njihova primanja,  bio netko zaposlen i radi ili oni brojniji koji za hrvatske uvjete života imaju premale i preskromne mirovine nedostatna su, bliže su pa i ispod(!) praga siromaštva.

U takvim uvjetima, uz ionako već tešku sve skuplju svakodnevicu, pitanje je kako, koliko i hoće li iduće zime uopće moći grijati svoje domove kako su navikli i po kojoj cijeni. Puno je kućanstava koja su prije 15-ak godina u svoje domove uvela plin kako bi kuće i stanove grijali što ekonomičnije, mnogi su se prije toga "riješili" peći, drva i ugljena, ne sanjajući, eto, da će se za relativno malo godina sve stubokom promijeniti. Vlada je lani i početkom ove godine najavila poveliko poskupljenje energenata, struje, plina, goriva, a sa ovim ratom u Ukrajini stvar se dodatno i po džepove građanstva kada je o cijenama energenata riječ dodatno i višestruko zakomplicirala. Kako će i koliko sve "po džepu" biti kada pristigne nova sezona grijanja baš i doslovce nitko ne može predvidjeti ni sagledati.

O plinu je. rekosmo, teško je išta puno pričati barem za područje Broda. Tu je stvar preuzeo HEP plin. Hoće li HEP u izračunima potrošnje ispoštivati Vladinu najavu o najvišoj dopuštenoj stopi poskupljenja plina saznat ćemo već za mjesec dana kada stignu prvi uplatnice. I u vezi struje više je nepoznanica, kao i u vezi plina. Jedino je situacija u vezi opskrbe ogrjevnim drvima nešto jasnija, ali ne i bolja. I tu će se dobavljači organizirati i "snalaziti" kako bude rasla cijena plina i struje, goriva, opet ništa na dobro građana, dakako. Već je i sada jasno da će ogrijevna drva biti prilično skuplja nego zimus. Lani zime i hladnoće nije ni bilo i teško je predvidjeti koliko će kojem kućanstvu trebati drva ako jače zazimi. Cijena drva već sada polako "ide u nebo", za prostorni metar treba i 300-njak kuna, za bukovo drvo i 400 kuna. Još k tome pilanje od 25 pa do, pretežito, 35-40 kuna po metru, pa nije teško izračunati koliko će se tko stvarno i grijati. Mirovine i plaće, ponovimo s početka, nedostatne su da se kupe dobra i puno drva i da se za grijanje, ako hladnoće bude, ima, narodski, kako Bog zapovijeda. Plin, struja, mazut, drva: to više i nije stvar ekonomičnosti nego koliko tko u novčaniku i kućnom budžetu uopće i (da li) ima. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija