Vijesti

Vratile se u Brodski Varoš rode, ptići Malene i Klepetana svijaju svoja gnijezda

Vratile se u Brodski Varoš rode, ptići Malene i Klepetana svijaju svoja gnijezda

 I, kako se vrijeme, nabolje, mijenja, tu kod nas i globalno, vratile, su se prije koji dan i rode u svoja gnijezda u Brodskom Varošu. Dakako, dugogodišnja globalno (pre)poznata ljubavna priča o dugogodišnjoj privrženosti, odanosti i vjernosti rodana Klepetana i "njegove" rode Malene slomljena krila ugibanjem Malene ostaje tek prelijepa uspomena, ali vrijeme svojim tokom ide dalje.

U gnijezda na stupovima javne rasvjete sa 15 tisuća kilometara dugog puta ovih su dana pristigli neki novi, rodani, "klinci", radosno klepeću kljunovima dajući do znanja da život ide dalje i da se i njima i njihovoj pojavi valja i vrijedi radovati.

-Vrijeme se unešto mijenja pa ptice selice, pa i rode, u svoju postojbinu, ovdje kod nas, vraćaju se nešto ranije nego inače čine. "Moj" rodan Klepetan, Klepo, znao je u odnosu na očekivanja uraniti i u gnijezdo Malenoj na dvorišnoj zgradi ovdašnje varoške škole sletjeti polovicom travnja. Sada ga još nema ali očekujem ga svaki dan. Došao je i lani ovdje do mene, Malene tada, nažalost, više nije bilo, i po običaju tražio je za pojesti ribice iz kante koje sam uvijek za njega ulovio, ostalo mu je to iz doba kada je ljubovao s Malenom da prvo bi kada u dvorište sleti po dolasku s afričkog Juga prvo od mene dobije jesti a tek onda bi k Malenoj u gnijezdo. I lani tako učinio. Onda je kao "nagovarao" svoju novu, mlađu, rodu da dođe u gnijezdo gdje su on i Malena zajedno odgojili na desetke potomaka. No, izgleda da od toga neće biti ništa pa bih im pomogao koliko mogu da gradi svoj novi život. Zamolit ću drage ljude iz brodske HEP-Elektre mu pomognu na tom rasvjetnom stupu kod škole sviti novo gnijezdo, i prije su i vjerujem u njihovu pomoć i sada. Želim pomoći Klepetanu, pomoći ću mu što god treba, uostalom zna on dobro da ako je gladan ili nešto drugo treba na čija će vrata kljunom pokucati, a za svu radost koju su mi on i Malena učinili želim uzvratiti -samo za Brodportal rekao je Stjepan Stipa Vokić, koji je svojim nemjerljivim trudom, marom i zalaganjem svjetski poznatom paru zaljubljenih roda, Malenoj i Klepetanu, pomogao i sve učinio da ovozemaljski ptičji svijet bude bogatiji za 66 prekrasnih ptića. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija