Vlatko Balošić predstavio knjigu Ispovijest odraslog dječaka

Nakon zagrebačke promocije knjiga "Ispovijest odraslog dječaka" predstavljena je službeno i u Slavosnkom Brodu. Autor je Brođanin Vlatko Balošić kojemu je ovo književni prvijenac.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.02.2022


U knjizi Balošić donosi niz zanimljivih priča o brodskim zlatnim godinama dobrih svirki i druženja. Motiv za pisanje no i puno drugih stvari u njegovom životu je glazba.

"Kroz glazbu sam stekao sve svoje socijalne kontakte, to jest odrastao sam kroz bavljenje glazbom. Da nije bilo glazbe bio bi introvertan tip te se nebi usudio neke stvari u životu napraviti", kaže Vlatko Balošić, autor knjige.

Kroz priče o popularnim lokacijama gdje su se okupljali mladi, o rock svirkama i glazbenicima koji su tada iako lokalni imali određeni status zvijezda Balošić se vraća u zlatno doba – 80-e godine prošlog stoljeća kada je sve, kaže, bilo drugačije.

"Kao da su i boje sada drugačije, mi smo prva generacija nakon rata koja je prodisala, koja nije bila opterećena drugim svijetskim ratom. Dobili smo šansu besplatnog školovanja i sve je bilo dostupno, istok i zapad, Indija i Amerika te nitko ti nije branio zeliš li čitat na glagoljici ili na arpskom. Mi smo sve to upijali, a neki su to i iskoristili", dodaje Balošić.

Tri desetljeća poslije autor je to iskoristio za pisanje knjige. Poticaj njegovom kreativnom spisateljskom potencijalu dala mu je školska kolegica Blanka.

"Znam da je još u srednjoj školi bio zaista talentiran i već onda pokazivao stilske odrednice koje su i sad prisutne. Meni su najbolje priće u kojima govorima o svojim sebi bliskim osobama iz jednostavnog razloga što su one vrlo emocionalno pitke i istinite te među njima nema distance,nema kalkulacije i humoristične su", rekla je na predavljanju Blanka Rajšić.

Urednica knjige je Zorka Jekić, a na promociji uz Blanku Rajšić o knjizi je govorila i Vlatkova srednjoškolska profesorica Marijana Kolundžić.

"Dovodio nas je često u ozbiljne situacije, ne znam da li bi se ljutila na Vlatka i šta je sad napisao. Pisao je jako puno, zadaće su mu bile jako dugačke", govori Marijana Kolundžić.

Na 172 stranice Balošić donosi 18 različitih priča koje na iskren, često i humorističan način ostavljaju trajnu uspomenu na zlatna vremena rocka u Sl. Brodu kojih se mnogi Brođani rado sjećaju. Sjećaju se zasigurno i svirki benda Curino cvijeće koja je ujedno i zasvirala na promociji knjige.

"Osnovali smo bend krajem 1982 godine negdje tamo kraj 10, početak 11 mjeseca te ove godine slavimo 40 godina od osnutka benda", rekoa je Balošić.

Curino cvijeće svojih će okruglih 40 obilježiti velikim koncertom u studenome u Sl. Brodu.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"