Vlada mora spriječiti dužničko ropstvo 300.000 građana

Odluka Vlade RH o jednogodišnjem fiksiranju tečaja švicarskog franka na 6.39 kuna za građane koji su podignuli kredite u toj valuti nije i ne smije ostati nedorađena, u protivnom će u dužničko ropstvo banaka pasti 300.000 hrvatskih građana.

Autor: Ivan Čalić / BrodPortal | Datum objave: 26.01.2015


 To je ključna poruka današnje konferencije za novinare slavonsskobrodskog saborskog zastupnika HDSSB-a Bore Grubišića. Istaknuo je da je ta Vladina mjera nepotpuna i zapravo vatrogasna i svojevrstan stand by potez do konačnog rješavanja problema sa švicarskim frankom i devizne klauzule u vezi potrošačkog kreditiranja uopće.

-Porast tečaja švicarskog franka za skoro 30 posto zapravo je povećalo glavnice kredita građana, a Vladina se mjera zapravo se odnosi samo na otplatne iznose anuiteta ali ne i glavnice kredita, ako bi tako ostalo građanin dok je živ i njegova rodbina kredit neće otplatiti nego će pasti u trajno dužničko ropstvo banaka. Koliko je taj problem hitan za rješavanje govori podatak da je kredite u švicarcima dignulo oko 60.000 hrvatskih građana, tu je još toliko i jamaca, pa još toliko sudužnika, pa višestruko veći broj članova njihovih obitelji i onda se dolazi do brojke od kojih se diže kosa na glavi koliko bi ljudi palo u dužiničko ropstvo. Dakako, HNB je u toj priči blago rečeno posve zakazala, dopustivši bankama deviznu klauzulu iako se plaćanje u našoj državi pa i vraćanje kredita obračunava u kunama. To je prijevara, zašto primjerice Vlada koja se toliko zadužuje nikada nije dignula nijedan kredit u švicarskim francima. Osim toga, ova odluka Vlade o fiksiranju tečaja franka na 6.39 kuna ne odnosi se na obrtnike i OPG-ove, koji će samo na taj način nastaviti propadati i nestajati. Tražimo stoga o Vlade RH da ova mjera koju su donijeli ne traje godinu dana nego samo tri mjeseca, a do tada riješi problem švicarca i devizne klauzule za sve valute i za sve kategorije građana koji su se kreditno zadužili ili se planiraju zadužiti-naglasio je Boro Grubišić.

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto