Vijesti

VIDEO - Brodski ronioci već pola stoljeća služe na dobrobit zajednici i čine ovaj svijet boljiim

 "Slavimo veliki jubilej, slavimo više od 5 tisuća članova koji su kroz ovih pola stoljeća prošli kroz naš klub, koji su prošli edukaciju ronjenja kroz sve moguće uvjete. Okupili smo se na proslavi u zajedništvu sa svim dosadašnjim predsjednicima i s našim veteranima osnivačima kluba, od kojih današnje generacije mogu puno naučiti", isitiče Robert Kalanj, predsjednik KPA "Marsonia" već punih pet godina. 

A jedan od suosnivača prvog ronilačkog kluba bio je Stojan Đurđević, koji je zajedno sa Zvonkom Čopom inicirao organiziriano ronilaštvo u Slavonskom Brodu, prvim zaronom u Savu još davne 1966. "No, tek 20. veljače 1970., smo uz pomoć Općinskog vijeća Narodne tehnike i tadašnjeg poduzeća Slavonski Partizan, koje je proizvodilo čelične boce za tehničke plinove i ventile, osnovali smo Klub za podvodne aktivnosti  KPA SLAVONSKI PARTIZAN, koji je postao prvi ronilački klub na kontinentu u tadašnjoj državi. Ronilo se do tada uglavnom na dah, jer nije bilo opreme kakvu ronioci poznaju danas. I već onda smo bili u službi civilne zaštite i spašavanja na vodama, u poplavama ili prometnim nesrećama", prisjeća se čika Stojan. 
 
"Prva značajnija sredstva ostvarili smo vađenjem potopljenog pontonskog mosta, dužine  84 metra, kod Slavonskog Kobaša, te smo tako financirali odlazak prve generacije budućih brodskih ronilaca u Centar za podvodne aktivnosti u Pulu na obuku i nabavku opreme. Na prvoj obuci je bilo 30-ak mladih momaka ronilaca iz Slavonskog Broda i okolice. Broj novoosnovanih klubova se brzo povećavao, a neke klubove smo i sami pomagali osnovati. Nedugo nakon brodskog, osnovani su uz našu pomoć i  klubovi u Osijeku, Sisku i Koprivnici.  Stvorena je potreba za osnivanje krovne udruge ronilaca, Ronilačkog saveza, u kojem smo kao osnivači Saveza bili vrlo aktivni, pa smo s našim prvim predsjednikom, Zlatkom Rugleom, postali članovi Glavnog odbora i raznih komisija", kaže Đurđević. 
 
Broj članova kluba raste i od 1976. sudjeluju u raznim natjecanjima. Do 1978. godine Klub je djelovao u prostorijama Narodne tehnike, nakon čega dobiva na korištenje riječni šlep, stacioniran na dijelu savske obale gdje je danas Malo gradsko kupalište, a koji postaje sjedište kluba. U to vrijeme u Slavonskom Brodu djeluje puno "vodenih" klubova, pa se usko surađuje s Kajak kanu klubom, Nautičkim klubom...Dvije godine za redom, klub organizira stažno ronjenje na prostoru Nacionalnog parka Kornati, iznajmljenim brodom, koji je kretao iz Vodica, te se 14 dana plovilo i ronilo na prostoru Kornata.
 
Izgradnjom Rekreacijskog centra "Migalovci" Klub dobiva na korištenje vrlo kvalitetne prostorije u sklopu bazenskog kompleksa, te povećava aktivnosti treninga, broja ronilaca i suradnje s drugim klubovima. Usku suradnju klub provodi sa Sekcijom ronilaca iz Rafinerije Bosanski Brod. Narednih godina, klub aktivno djeluje na prostoru čitave Republike Hrvatske, organizira tečajeve u BiH, te u Crnoj Gori, a stažna ronjenja provodi u Crnoj Gori, na otoku Murteru...U isto vrijeme klub je sudjelovao u pet arheoloških akcija u organizaciji Arheološkog zavoda, gdje su usvojena znanja iz područja podvodne arheologije.
 
Pri ronjenju u rijeci Savi kod Poloja otkriven je značajan arheološki lokalitet, te prijavljen Muzeju Brodskog Posavlja, što je predstavljalo još bolju suradnju između Muzeja i Kluba, započetu 2010. godine na lokalitetima kod Slavonskog Kobaša, Bebrine, Mrsunje…Uključivanjem Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u zaštitu lokaliteta na Poloju, brodski ronioci učestvuju u obradi lokaliteta, te sve otkrivene artefakte dostavljaju u Muzej na obradu i daljnju zaštitu.
 
Osim što su na dnu Save na Poloju otkrili i jedno od najznačajnijih hrvatskih arheoloških podvdodnih nalazišta, brodski ronioci neizostavni su i u ekološkim aktivnostima, posebno u čišćenju korita rijeka i podmorja diljem Hrvatske ali i susjednih zemalja. Najveću, ikad organiziranu ekološku akciju na Jadranu, u mjestu Pakoštane, 2004. godine organizira KPA Marsonia, sujdelovalo je 200 ronilaca te je u 4 dana pregledan akvatorij od Murtera do početka Nacionalnog parka Kornati. Članovi brodskog kuba pdovodnih aktivnosit osvojili su brojne medalje u niz natjecanja (podvodna orijentacija, plivanje perajama na velike udaljenosti, podvodni hokej, triatlon....). 

Krajem 2010. godine školuje se 5 novih instruktora, što je zajedno sa otvaranjem gradskih bazena u Slavonskom Brodu pokrenulo novu stranicu u promociji ronjenja u gradu i značajnom povećanju članstva. Godine 2015. organizira se Instruktorski tečaj u Slavonskom Brodu te Klub dobiva tri instruktora I-2 i četiri instruktra I-1. 
 
U posljednje 4 godine Klub je perjanica razvoja ronilaštva u Republici Hrvatskoj, sustavno provodi obuke svih kategorija ronilaca, ne samo u Slavonskom Brodu, već diljem Hrvatske (Vukovar, Osijek, Županja, Vinkovci, Požega, Nova Gradiška, Duga Resa, Zadar, Split, Korčula). Za takav angažman, Klub od Hrvatskog ronilačkog saveza, tri godine uzastopce biva proglašen najboljim ronilačkim klubom u RH, te su klubski instruktori imenovani najboljim instruktorima u RH.

Razumijevanjem gradskih vlasti i velikim angažmanom članova Kluba, 2003. godine dobivaju na korištenje prostorije u sklopu Mjesnog doma J. J. Strossmayer, koje se uređuju i postaju stalna adresa Kluba. Velikim angažmanom članova, prostorije kluba su preuređene u reprezentativni prostor za edukacije, skladištenje i održavanje opreme. Suradnjom sa Brodsko posavskom županijom i Gradom Slavnski Brod  kupljen je novi čamac, motor i prikolica, te ronilački kompresor, 30-ak kompleta ronilačke opreme, te naposljetku i novi kombi. 
 
Danas je brodskom Klubu podvodnih aktivnosti dostupna najsuvremenija ronilačka oprema i uvjeti u kojima je ronjenje više od sporta. Klub danas broji više od 100 aktivnih članova svih generacija, a s podupirajućim ih je i gotovo 190. "Uposređujući vrijeme osnivanja i ovo danas, mi smo onda bili 'krapinski muzej', a oni su danas svemirski šatl", kaže Stojan Đurđević. "Drago nam je reći da je usprkos svim teškoćama kroz sve ove godine Klub opstao i bio prepoznatljiv dio sportske i tehničke kulture grada, da je bio mjesto druženja, upoznavanja, obuke i razvoja ronilačkih aktivnosti, te predvodnik u razvoju ronilaštva u ovom dijelu Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Neizostavni smo dio sustava Civilne zaštite pri MUP-u, u službi spašavanja ljudi i imovine u svim kriznim situacijama.", isitče  Robert Kalanj. 
 
Sve pohvale Brođanima izrazio je na proslavi jubileja i predsjednik nacionalnog odbora Hrvatskog ronilačkog saveza Dario Dujić. A. koliko su ronioci važni u ekološkim poduhvatima, potvrđuje i nagrada 'Ponos Hrvatske' u kategoriji zaštita okoliša i ekologija, koja je ove godine otišla ruke Splićanima, točnije Marku Lete iz Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum, koji je zajedno s ekipom iz svog kluba došao  na proslavu u Slavonski Brod. 
 
Osim Dalmatinaca, brodskim ronicocima došli su čestitati i njihovi kolege iz Osijeka, Požege, Zagreba, Mostara, Beograda i brojnih drugih gradova. Svima je imperativ za budućnost – animirati nove naraštaje za aktivno bavljenje ronjenjem, kroz koje se, isitču, može puno naučiti, činiti dobro za zajednicu i upoznati neki sasvim drugi, prekrasan podvodni i podomorski svijet.

Svi koji to želite  dobrodošli ste u brodski  Klub podvodnih aktivnosti Marsonia! 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija