Vatrogasci iz 17 županija pomažu Sisku i Petrinji u spašavanju građana i uklanjanju ruševina

Sve snage koje su bile angažirane na uklanjanju posljedica prvog potresa, nakon jučerašnjeg potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu krenule su u spašavanje građana i uklanjanje ruševina.

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.12.2020
Vatrogasci iz 17 županija pomažu Sisku i Petrinji u spašavanju građana i uklanjanju ruševina


 Uz domaće vatrogasne snage za Petrinju je jučer iz 12 VZŽ upućeno ukupno 366 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih, 46 transportnih (kombi) vozila te 11 potražnih pasa, a za Sisak je jučer iz 5 VZŽ upućeno ukupno 104 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih i 13 transportnih (kombi) vozila.

Tijekom cijelog dana i noći vatrogasci su bili na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo će se raditi i slijedećih dana.

"U Petrinji i Sisku nalaze se vatrogasne snage pristigle jučer iz 17 vatrogasnih zajednica županija. Noć su provele na uklanjanju posljedica potresa, a jutros su nakon napravljenog novog sektoriranja područja, vatrogasne snage pregrupirane te nastavljaju s pretraživanjima terena,  micanju crijepova i oštećenih dimnjaka i drugih uklanjanja posljedica potresa. U suradnji s Ravnateljstvom za robne zalihe osigurane su velike količine vode, tri tone suhe hrane te 3000 litara goriva za potrebe angažiranih snaga", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković o trenutnom stanju na terenu. 

Preko 500 intervencija u susjednim županijama

Snažan potres koji je pogodio Petrinju i Sisak izazvao je štete i u susjednim županijama. Vatrogasci JVP Zagreb i dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Zagreba su imali oko 130 intervencija zbog uklanjanja posljedica potresa. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 300 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je oko 200 intervencija na kojima je sudjelovalo 400 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila. 

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 50 intervencija, na kojima je sudjelovalo 330 vatrogasaca sa 79 vozila. Zbog posljedica potresa izvršena je evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne u Loboru. 

U Karlovačkoj županiji je zabilježeno 60 intervencija, po 30 je zabilježeno u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj, a 20 u Brodsko-posavskoj županiji. 

Tucaković: Vatrogasci, hvala vam na svemu!

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je zahvalu svim vatrogascima za sav nadljudski napor koji poduzimaju u saniranju posljedica potresa

"Iskazujem veliku zahvalnost svim vatrogascima koji su pristigli na područje gradova Petrinje, Siska i Gline koje je pogođeno razornim potresom te su požrtvovno  radili na spašavanju građana i saniranju posljedica potresa. Oko 700 vatrogasaca iz gotovo cijele Hrvatske dalo je svoj veliki doprinos i izrazito sam ponosan što stojim na čelu operativaca koji svojim znanjem, stručnošću i velikih srcem doprinose zaštiti i sigurnosti naših građana. Posebnu zahvalu upućujem vatrogascima Sisačko-moslavačke županije koji su preuzeli veliki teret i veliku odgovornost u obavljanju vatrogasnih zadaća, kao i veliku zahvalu svim zapovjednicima koji su odgovorno vodili ljude u ovom zahtjevnom trenutku", rekao je Tucaković.

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina