Uz Kuću tambure slavonskobrodska Tvrđava dobit će i Muzej kravate?

U Novoj 2020. godini obnovu ukupno 19 projekata u županiji financira ministarstvo kulture.

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.01.2020


 Jedan od najvećih investitora u Brodsko-posavsku županiju već dugi niz godina je ministarstvo kulture. Tako će se nastaviti i u novoj 2020. godini. Sredstvima ministarstva nastavlja se obnova Tvrđave Brod, Franjevačkog samostana, Tvrđave u Staroj Gradiški te još niza kulturnih objekata koji će zahvaljujući restauraciji biti sačuvane od daljnjeg propadanja te vratiti izvorni, povijesni oblik.

"Kulturna je baština stvarno brojna na našem području, mi se trudimo i obilaskom terena analizirati, valorizirati i štititi nešto što do sada nije bilo zaštićeno", kaže Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu.

Prošle godine čak 24 kulturna dobra redovnog programa financiranja u 2019. godini 24 nepokretna kulturna dobra. Najčešće su to dobra koja su u dugogodišnjoj obnovi, a ukupno 5 su završena, to su dvije tradicijske kuće u Pavlovcima, a uređeni su i dijelovi rodne kuće Dragutina Tadijanovića te okolne poučne staze. Nakon dugogodišnjih ulaganja završena je i obnova župne crkve Marije Magdalene u Bebrini. 

"Uspjeli smo što je od najveće važnosti da obnovimo, unutrašnjost nismo obnavljali, unutrašnjost je vrlo bogata", dodaje Perković.

U Novoj 2020. godini obnovu ukupno 19 projekata u županiji financira ministarstvo kulture. 

"Prioritet smo u ovoj godini stavili na Franjevački samostan te završetak drugog dijela krova koji treba obnoviti na brodu crkve obnoviti i na tvrđavu Stara Gradiška", navodi Perković.

I za oba projekta ministarstvo kulture izdvaja po 250 tisuća kuna. Iako se Stara Gradiška najčešće veže za logor i zatvor, ona krije pravi kulturni biser. Njihova je Tvrđava, slična slavonskobrodskoj, puna očuvanih dijelova i pravih kulturnih bisera.

"Očuvane su tri zgrade, povijesne, barokne, izvorne. To su dio sjeverne kurtine s gradskim vratima, što je dojmljivo vidjeti jer taj dio nije sačuvan u našoj tvrđavi, sačuvan je i dio kavalira koji su oni zvali kula jer nije imao jer nisu imali nedograđeni vodotoranj i kulu kao promatračnicu u doba kada je to bio logor i zatvor; te sačuvana je i vojarna koja je u stilu našeg časničkoga paviljona", kaže Perković.

Slavonskobrodska tvrđava na popisu su ulaganja u završetak drvenog mosta, nastavak obnove klasične gimnazije te najveći i najskuplji projekt, obnova kazamata zapadne kurtine za potrebe Kuće tambure. Na nedavnom zajedničkom sastanku predstavnika Grada, Turističke zajednice i Ministarstva kulture dano je zeleno svjetlo novom turističkom projektu u Slavonskom Brodu.

"Prijedlog je Hrvatske turističke zajednice prema našoj gradskoj da se napravi i Muzej kravate. Nismo se toga sami sjetili, ali smo prihvatili ideju i jedan od kazamata će biti obnovljen za prezentaciju kravate da se zna da je kravata Hrvatska", dodaje Perković.

Upravo stavljanje kulturnih objekata u turističke svrhe jedan je od razvojnih pravaca na kojemu i Brodsko-posavska županija treba dodatno poraditi. Na popisu ulaganja za ovu godinu financiranih od strane Ministarstva kulture su ulaganja u kulu Gračanica, dvorac Marković-Kulmer u Cerniku, rodnu kuću Đure Đakovića te obnovu župnih crkava u Garčinu, Mašiću, Novoj Gradiški, Vrpolju, Sibinju i Zapolju. 

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto