SB danas

Uskoro otvorenje izložbe Antona Vrlića "Preobrazbe"

Uskoro otvorenje izložbe Antona Vrlića "Preobrazbe"

 "Ujedinjeni narodi proglasili su 2022. Međunarodnom godinom stakla -IYOG2022.; po prvi put imenovali su godinu s jednim materijalom, što svjedoči o  nezamjenjivoj i važnoj ulozi stakla u mnogim područjima kao što su tehnologija, gospodarstvo, okoliš, kultura i društvo.

Stoga  i posljednja izložba u 2022. u Galeriji Ružić  fokus stavlja upravo na staklo kao umjetnički materijal kojim se na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Slavonskom Brodu, akademski slikar  Anton Vrlić predstavlja javnosti.  Izbor je to  recentnih skulptura izvedenih u staklu i crteža nastalih u proteklih par godina, kojima umjetnik pokazuje sklonost istraživanju na širokom području apstraktnog likovnog stvaralaštva, djelujući u smjeru osobnog senzibiliteta ka slobodnoj gesti i materičnosti. " (iz predgovora)

Anton Vrlić rođen je 1957. godine u Splitu. Na ALU u Zagrebu diplomirao je u klasi prof. Raoula Goldonija 1982. godine.

Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi slikarstvom, a posljednja dva desetljeća osobito istražuje medij stakla, u kojem je ostvario niz zapaženih izložbi, autorskih radova, umjetničkih projekata u staklu, te području primijenjenog oblikovanja, u različitim tehnikama izražavanja. Ostvario je niz radionica i predavanja o oblikovanju i umjetničkom radu sa staklom.

Od 2007. do 2022. godine bio je zaposlen na APU Sveučilišta u Rijeci gdje u zvanju redovitog profesora kao nositelj kolegija Staklo i Slikarstvo na Odsjeku Primijenjenih umjetnosti.

Od 2002. godine sve do danas vanjski je suradnik ALU Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositelj izbornog kolegija  "Tehnike i umjetnost stakla". 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija