Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva

Ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije–Natura Slavonica i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u ponedjeljak navečer priredile su u Galeriji Goll u slavonsokobrodskoj Mesićevoj ulici vrlo zanimljivu, vrlo zanimljivu, gotovo u današnjim uvjetima življenja jedinstvenu izložbu "Leptiri Slavonije-leteći biseri Panonskog mora."

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.04.2018


 Leptiri su veliki i prepoznatljiv red kukaca koji svojim bojama i ljepotom zadive sve, pa i one koji ih manje poznaju. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 190 vrsta tzv. danjskih leptira, a u slavonskom gorju 90-vrsta. No, s urbanizacijom i tehnološkim uništavanjem okoliša i prirodnih bogatstava leptire je nažalost sve teže "susresti", svoja staništa grade tamo gdje čovjek (još) nije počeo uništavati ono što nikako ne bi smio jer, kako kaže autor izložbe Požežanin Goran Letić, ako nestane leptira i drugih kukaca, iznimno korisnih u sustavu prirode to bi mogao biti svojevrsni nagovještaj kraja i samog čovječanstva.

-Sve je počelo slučajno, tamo 2012.godine, u početku sam na nagovor djece snimio dva leptira. I sam sam mislio da ih imao najviše desetak vrsta, a onda kako je vrijeme odmicalo gotovo da sam se "zarazio" njihovom ljepotom, raznolikošću, a napose korisnošću za opstanak prirode u cjelini. Snimio sam do sada 88 vrsta leptira, govorimo o samo nekoliko kvadratnih kilometara požeškog područja, gotovo predgrađu grada Požege i u samom gradu, to govori i o ekološkoj očuvanosti okoliša grada Požege i šireg okruženja. Istraživanja u vezi vrsta i broja leptira na ovim našim prostorima rađena su vrlo rijetko, sve ovo svoje sam okvirio u brošuricu pa kasnije i svojevrsni znanstveni rad objavljen u Sloveniji. Nije mi bila u početku namjera da sve "to" tako "ode", danas mi je iznimno drago i ponosan sam. Svi se sjećamo iz djetinjstva kada je bilo više leptira, to je bio redovit prizor proljeća, ljeta i jeseni, ali zaboravljamo da smo kao djeca više gledali leptire, što nažalost danas ne činimo i onda nam se pojava leptira pričini kao neko čudo prirode. To samo govori da smo se otuđili od prirode, prirodi se moramo vratiti i čuvati ju, bezbroj je načina za to, tako ćemo očuvati i same sebe i naraštaje koji će tek doći-kazao je samo za Brodportal autor izložbe Goran Letić

Zadnje vijesti

Međunarodna poslovna turistička burza " Way Put" i nagrađeni u kategoriji Simply the best - top 5

Odigrano četvrto kolo 25. Božićnog rejtingiranog turnira, u vodstvu Stjepan Damjanović

Za krađu novca i glazbenog zvučnika iz mjesnog doma osumnjičen 24–godišnjak iz Belišća

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto