SB danas

U Slavonskom Brodu sagrađeno plivalište sa skakaonicama uz Savu

U Slavonskom Brodu sagrađeno plivalište sa skakaonicama uz Savu

1374. Njemački grad Aachen postao je jedan od prvih gradova gdje je zabilježena epidemija tzv. „plesne kuge“. Stanovnici su kroz nekoliko tjedana nekontrolirano plesali, odnosno skakali i divljali gradskim ulicama
 
1419. Dubrovačka republika kupila od Bosne istočni dio Konavala.                   
 
1717. osnovan jedna od najstarijih svjetskih bratovština, Slobodni zidari, poznatiji kao  Masoni 
1793. usvaja se prvi republikanski ustav u Francuskoj
 
1812. Napoleon krenuo na pohod prema Rusiji
1840. posvećen je kameni križ pred župnom crkvom sv. Stjepana u Brodu kojeg je  isklesao poznati slikar crkvenih motiva Ivan Debeljaković.
 
1901. u Parizu je otvorena  prva izložba 19-godišnjeg španjolskog slikara Pablo Picasso
1929. u brodskoj bolnici umro je Luka Jukić, atentator na bana Slavka Cuvaja 1912. Godine u Zagrebu. Do 1918. bio je na izdržavanju doživotnog zatvora, kada je je pušten, no od posljedica umire u 42. godini života. Bio je rodom iz Svilaja, a sahranjen je u Bosanskom Brodu uz velike počasti. 
1933. u Novoj Gradiški pokopana je Marija Vidmar, rođ. Giebersucher, aktivna članica novogradiških društava. Bila je zapažena pjevačica u pjevačkim društvima „Lovor“ iz Nove Kapele i „Graničar“ iz Nove Gradiške. 
 
1950. plivačka sekcija brodskog Sportskog društva „Metalac“, uz materijalnu pomoć Tvornice „Đuro Đaković“, sagradila je 25-metarsko plivalište sa šest pruga i skakaonicama koje se nalazilo ispred mosta uz obalu Save i tada se smatralo jednim od najljepše sagrađenih na otvorenoj rijeci u cijeloj državi. U zelenoj daščari katnici bile su svlačionice i mali kafić. Klub je uglavnom bio sastajalište brodskih studenata. 
 
1981. u Međugorju šestero djece imalo je prvo ukazanje za koje su tvrdili da im se ukazuje blažena djevica Marija, majka Isusa Krista na brdu Crnica.  
 
1989. smijenjen je generalni sekretar Komunističke partije Kine Zhao Ziyang, jer se protivio upotrijebi sile protiv studenata na Tiananmenskom trgu. Na njegovo mjesto izabran je Jiang Zemin
 
2005.  Zid boli je hrvatski spomenik apela za humanost i ljudska prava na današnji dan  s lokacije u Selskoj ulici u Zagrebu premješten je  na zagrebačko groblje Mirogoj, uz protivljenje skupine članova nekih udruga iz Domovinskog rata. 
 
2007.  U Zagrebu se održao Energetski samit jugoistočne Europe
 
2010. završen je najduži meč u povijesti profesionalnog tenisa, i po vremenskom trajanju 11 sati i pet minuta i po broju gemova kojih je bilo čak 183. Igrači su bili Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut, a meč je odigran u sklopu prvog kruga Wimbledona.
 
2011.  U 78. godini preminuo Tomislav Ivić, hrvatski nogometni trener i izbornik. Najtrofejniji hrvatski i jedan o najtrofejnijih svjetskih trenera, za kojega se može reći da je bio nogometni vizionar
 
2018. mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) postaje novi saborski zastupnik i to umjesto Predraga Freda Matića, koji je postao europarlamentarac
 
2022.  U Hrvatskoj je pronađen prvi slučaj majmunskih boginja Riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji
 
2023. šef Wagnerovih plaćeničkih snaga Jevgenij Prigožin pozvao je na rušenje ruskih vojnih vlasti zbog brojnih propusta te je objavio da su njegove trupe zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu. Dvadesetak sati kasnije Prigožin je rekao da je, iako su njegovi ljudi samo 200 kilometara od Moskve , odlučio da ih vrati kako bi izbjegao „rolijevanje ruske krvi“
 
Rođeni na današnji dan su: Ivan Filiović, hrvatski pedagog i književnik (1823), hrvatski skladatelj i zborovođa, Ivo Parać (1890.), Frano Kršinić, hrvatski kipar (1897), hrvatski filmski kritičar, Petar Krelja (1940.), argentinski nogometaš, Lionel Messi (1987.)
 
Umrli na današnji dan su: Aleksandar  Ostrovski, ruski književnik (1886), Dimitrije Demeter, hrvatski književni djelatnik (1872.), Grover Cleveland, 22. predsjednik SAD-a (1908.), Marija Guadalupe Garcia Zavala, meksička svetica (1963), Olja Ivanjicki slikarica (2009), Luka Vukojević, jezikoslovac (2011), Tomislav Ivić , hrvatski nogometni trener(2011), Emilio Colombo talijanski političar(2013).
 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija