U ponedjeljak u Požegi otvaraju se vrata jedne od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj, a možda i šire

Požega će od idućeg ponedjeljka imati jednu od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj. No možda i šire.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 09.03.2021


 Danas je i službeno predstavljen projekt Gradske knjižnice Požega koji se priprema još od 2008. godine. Rekonstrukcijom zgrade i dogradnjom prostora sada će konačno moći obavljati knjižničnu no i niz drugih djelatnosti u suvremenim uvjetima za 21. stoljeće.

Staru povijesnu zgradu iz 1907. uz dogradnju i do krajnjih granica perfekcionistički razrađenu ideju u Požegi su pretvorili u novu Gradsku knjižnicu. Na 400 četvornih metara za korisnike će biti raspoloživo više od 90 000 jedinica knjižne građe. 

Posve je novi i koncept rada. Uz osoblje na centralnom mjestu za posudbu, ostali zaposlenici na odjelima stoje na raspolaganju za programe, savjete, preporuke i razgovor s korisnicima. A ako žele korisnici knjižnice posao mogu odraditi i samostalno. 

Niz je novina u radu, između ostaloga nova knjižnica ima Odjel za mlade i multimediju, tu se nalaze i soba za sastanke i tihi rad te dvorana znanja, a imat će i dvije izložbene galerije – galeriju svjetlosti i galeriju tunel.

Svoja vrata ovaj suvremeni kulturni centar otvara u ponedjeljak, a najavljuju od travnja i ljetno radno vrijeme do 21 sat. Uz posuđivanje knjiga, možda ćete ovdje i porazgovarati s knjižničarima, no i odigrati video igricu. 

Cijeli ovaj projekt stajao je 20 milijuna kuna, a uz Grad posebno posljednje dvije godine u financiranje se uključilo i Ministarstvo kulture i medija.

Kako je izgledalo predstavljanje Gradske knjižnice Požega pogledajte u prilogu SBTV-a!

Zadnje vijesti

Ćosić: Slijedimo njegov nauk i promičemo njegove ideje na nove i mlade generacije

Od ponedjeljka popuštanje epidemioloških mjera u županiji, učenici se vraćaju u školske klupe

Stručni studij Drvne tehnologije upisuje drugu generaciju studenata u Vinkovcima

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić