U Pakracu jedinstveni Muzej ratne i vojne povijesti

U Pakracu se nalazi privatni muzej Ratne i vojne povijesti u vlasništvu Maria Tušeka.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.02.2022


 Od skromnih početaka, u desetak godina prikupio je kolekciju od nekoliko stotina izložaka, predmeta, fotografija.

"Zapravo priča nije dugačka, 2012 godine jednom izložbom ratnici sve je zapravo krenulo iz treniranja japanskih ratničkih vještina prikupljanjem opreme te je 2012 godine došla ideja da pokažemo Hrvatsku ratnu povijest", kaže Mario Tušek, vlasnik Muzej ratne i vojne povijesti u Pakracu.

Tako je ovaj profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi Pakrac došao do vlastitog muzeja. Mario se nije bazirao samo na Domovinski rat. Već je tu kompletna ratna povijest hrvatskog naroda.

"Htio sam prije svega napraviti jedan presjek, da prvenstveno djeca vide stvaranje Hrvatske vojske do današnjeg dana. Od stoljeća sedmog, jer Hrvatski vojnik je nastao prije domovinskog rata, naravno da je on najznačajniji jer je iz njega sve ovo i proizašlo. Ovdje smo pokazali prvi i drugi svjetski rat te stariju hrvatsku povijest preko Zrinskih Frankopana", dodaje Tušek.

Muzej ratne i vojne povijesti u Pakracu podijeljen je tako u sekcije. Prostorija iz Prvog i Drugog svjetskog rata prepuna je raznih vojnih eksponata i predmeta.

"Možda je najzanimljivije istaknuti kapu američkog pilota iz Drugog svjetskog rata iz Afričkog korpusa, ili liječničku torbu njemačkog vojnika iz Drugog svjetskog rata", kaže Tušek.

No tu je i povijest bivše države. Različiti predmeti nekadašnje milicije, kao i nadaleko poznata fotografija Zvonimira Bobana kako udara milicajca. Pokazuje nam i na desetke odora Jugoslavenske narodne armije, a koje je prikupio. Kako i sam kaže ovaj dio naše povijesti danas često veže negativne komentare.

"Naša djeca ne znaju puno o povijesti, od 1945 do 1991 godine i danas kad u muzejima vide, ako i vide zapravo JNA odoru uvijek je vezano uz 1991 godinu i agresorsku vojsku. Na ovaj način sam htio prikazati i da su hrvatski mladići odlazili u JNA i bili sastavni dio nekad oružanih snaga i to je naša povijest", objašnjava Tušek.

Nakon povijesti bivše države. Tu je i presjek Domovinskog rata. Ovaj dio posebno je važan za Maria upravo iz razloga grada Pakraca, a u koji je u ratu nažalost posebno stradao. 

"Ovaj dio je o ulozi policije u Domovinskom ratu od ožujka 1991 kada obilježavamo početak domovinskog rata u Pakracu kao i u cijeloj Hrvatskoj. Ovdje vidimo fotografiju tog događaja, fotografa Tonija Hnojčika, a zapravo eksponati se tiču od prvog hrvatskog redarstvenika te stvaranje policijskih snaga", ističe Tušek.

Tako su tu i odore prvih hrvatskih vojnika i branitelja i to iz cijele Hrvatske, brojnih legendarnih brigada. Posveta je tu i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i četiri letačka asa.

"Nalazimo se ispred  pilotskog kombinezona Ivice Ivandića, jednog od četiri zrakoplovne legende Domovinskog rata. Ivica Ivandić je nosio ovaj kombinezon prilikom vojnih operacija bljesak i oluja i ustupio nam je na korištenje te smo ponosni na to. Zanimljive su zastave s početka domovinskog rata, u pozadini vidimo crveno bijelo polje bez krune, a ovdje vidimo bijelo bolje s krunom ali kruna je nacrtana temperama", kaže Tušek.

Posebna je i krunica ukrašena motorističkim lancem 4.gardijske Split i drugih brigada te Vitezova tame Pakrac. U muzeju je i dio posvećen suvremenoj hrvatskoj vojsci i svemu s čim trenutno raspolažemo. Odora je tu i bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Muzej godišnje, govori Mario, posjeti oko 9000 posjetitelja.

"Dolazi nam jako puno škola, ušli smo u projekt memorijalnog centra domovinskog rata iz Vukovara gdje nam godišnje dolazi oko 4500 učenika, zatim nam dolaze razne udruge poput braniteljskih udruga, blizu nas je i Lipik koji imaju Veteranski centar koji u svom programu obilazi muzej. Zatim izletnici planinari i  razne ostale udruge", otkriva Tušek.

Najveća prostorija u muzeju posvećena oružju. U oružarnici pronalazimo i raketu poznatog VBR-a, ali i puške poput Thompsona, snajpere, strojnice. 

"Ovdje se može vidjeti svega i svačega, od improviziranog oružja s početka Domovinskog rata, može se vidjeti zapravo od kud je sve krenulo u ovom muzeju, japanskog tradicionalnog nindža oružja, može se vidjeti nekih modernih oružja kao revolvera, minskih eksplozivnih sredstva koja su naravno po propisima neosposobljena", pokazuje Tušek.

Posebno emotivna, uspomena je i na snimateljsku legendu Gordana Lederera. 

"Nalazimo se ispred dijela spomenika Gordana Lederera koji je podignut na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice na koje sam jako ponosan. Naime prilikom izrade spomenika, puškar Miroslav Kabur iz Gorice dobio je zadatak da  u ove dijelove proba opaljene raznih kalibara kako bi utvrdili s kojim kalibrom će biti propucan spomenik.  Ovo staklo je dio spomenika Gordana Lederera i onaj gornji kalibar Winchester 38 nalazi se na spomeniku", zaključuje Tušek.

Mario napominje kako mu je u svemu pomogao i Grad Pakrac, a koji mu je i ustupio prostor za današnji muzej. Ideja mu pak ne nedostaje te tako uskoro planira i proširenje.

 

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto