Vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja predstavljen mač iz kasnog brončanog doba

Foto galerija

 Povodom obilježavanja 89. obljetnice osnutka Muzeja Brodskog Posavlja, danas je predstavljen prapovijesni arheološki predmet koji je značajno obogatio fundus Muzeja u hrvatskim i europskim okvirima.

Riječ je o brončanom maču s pukovničkom drškom kojeg je Muzej otkupio krajem 2022. godine za potrebe Brončanodobne zbirke. Mač predstavlja rijedak prapovijesni arheološki nalaz, a pronađen je na području Slavonskog Šamca. Mač datira iz 13. – 12. stoljeća prije Krista i za sada je jedini poznati primjerak cjelovito sačuvanog nalaza ovoga tipa prapovijesnog oružja na širem području sjeverne Hrvatske te je izniman nalaz u europskim okvirima.

Ovakav tip prapovijesnih brončanih mačeva iz razdoblja kasnog brončanog doba je prema dosadašnjim spoznajama uglavnom rasprostranjen na području južne Njemačke i zapadne Austrije i ima iznimnu muzejsku i znanstvenu vrijednost.

Na predstavljanju mača, uz ravnatelja Muzeja Hrvoja Špicera, govorila je viša znanstvena suradnica Instituta za arheologiju u Zagrebu dr. sc. Darija Ložnjak Dizdar te Lidija Miklik – Lozuk, muzejska savjetnica Muzeja Brodskog Posavlja.

Na predstavljanju brončanog mača sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

izvor: slavonski-brod.hr

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija