Vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja otvorena izložba "Horizonti rimske Panonije"

 U Slavonskom Brodu otvorena je izložba pod nazivom "Horizonti rimske Panonije". Riječ je o međumuzejskoj suradnji našeg muzeja Brodskog Posavlja te Gradskog muzeja Varaždin. Autorica izložbe je Lovorka Štimac Dedić, kustosica varaždinskog muzeja, a prikazani su brojni eksponati iz Rimskog vremena, koji su pronađeni na području cijele nekadašnje, panonske regije. Izložba s brojnim antičkim, rimskim eksponatima, sve posjetitelje vraća u neka davna vremena, stara čak i dva tisućljeća.

Predmetna izložba predstavlja bogati fundus zbirke antičke građe dva muzeja. 60% izložaka je iz Varaždina, a ostatak je upotpunio brodski muzej. Sve je podijeljeno u više tematskih cjelina.

Panonija, sama po sebi, istaknuto je na otvorenju izložbe, predstavlja jedno od prostorno najvećih rimskih provincija. Dijeli se na gornju i donju, a čije je jedno od središta bila i Marsonia. To je nekada, a kao i danas, bilo izrazito tranzitno područje. Potvrđuju to i nalazišta, metalnih, glinenih ili keramičkih predmeta. Na izložbi su predstavljeni i neki zanimljivi, misteriji. Tu je žrtvenik posvećen božanstvu Silvanu, ali i velika kolekcija nekadašnjeg novca. 

Nažalost, kako brodski, tako i varaždinski muzej, nemaju stalan postav arheologije. 

Kao što nam je antičko vrijeme za nas još uvijek nepoznanica, pravo je pitanje i kakve se tajne još skrivaju na našem području, te čekaju da budu otkrivene i predstavljene.

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija