Vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja otvorena izložba Arheologija Općine Klakar

Foto galerija

Od drevne starčevačke kulture iz mlađeg kamenog doba, preko bakrenog, brončanog i željeznog doba, do antike sve do srednjega vijeka – nalazi iz svih tih povijesnih razdoblja obuhvaćeni su u impozantnoj arheološkoj zbirci s područja općine Klakar, njih više od 270 eksponata izloženih od večeras u Muzeju Brodskog Posavlja. Svi nalazi govore o načinu života i svakodnevice stanovnika u naseljima istočnoga dijela brodskog Posavlja.
  
Postav je obuhvatio i značajne arheološke eksponate pronađene s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, koje se čuvaju se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, među kojima je i kaciga rimskog vojnika, pronađena u rijeci Savi na području općine Klakar. 

Na svečanosti otvorenja bili su načelnik Općine Klakar Tomislav Pendić, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer, muzejska savjetnica i kustosica izložbe Lidija Miklik Lozuk, muzejski savjetnik Josip Lozuk, viša kustosica Ivana Artuković Župan, te  Žaklin Balen, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, kao i brojni uzvanici i građani Slavonskog Broda koji su došli razgledati izložbu. 
 
 
Nakon dvogodišnjih istražnih radova na terenu, čelnici općine Klakar odlučili su u suradnji s Muzejom Brodskog Posavlja javnosti predstaviti bogato naslijeđe prapredaka, i to u prigodi 30. obljetnice osnutka Općine i 130 godina od prvog povijesnog ustrojstva klakarske općine. Ispostavilo se da ima jako puno arheoloških nalaza, posebno na lokacijama Okukalj u Gornjoj Bebrini gdje je primjerice pronađena keramika iz 4. tisućljeća prije Krista. "Nalazi nam govore o životnoj svakodnevici ovdašnjih ljudi još iz prapovijesti sve do danas, o tome kako su  pripitomljavali životinje, bavili se poljoprivredom, pa i metalurgijom. Potvrđuju to brojne željezne sjekirice, noževi, mačevi – oruđe i oružje koje je pradavnim stanovnicima služilo za lov i za svakodnevni život", rekao je ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer, te dodao da je za ovu izložbu Muzej tiskao i prigodnu publikaciju na 110 stranica. 
 
Izložba će se moći razgledati  naredna dva mjeseca. Potom će postav biti osiguran zajedno s ostalim brojnim arheološkim nalazima u muzejske depoe, dio toga i u zagrebačkom Arheološkom muzeju, a informativni baneri bit će zajendo s nekoliko eksponata postavljeni i u osnovnoj školi u općini Klakar kako bi poslužili kao edukativna podloga za nastavni predmet povijesti. 
 
 

 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija