U ime obitelji: Trgovkinje i trgovci imaju pravo na neradnu nedjelju!

Udruga U ime obitelji povodom 1. svibnja. Međunarodnog praznika rada poslala je priopćenje za javnost.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.05.2022
U ime obitelji: Trgovkinje i trgovci imaju pravo na neradnu nedjelju!


 Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Udruga U ime obitelji upućuje čestitke povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa Radnika svim hrvatskim građanima podsjećajući da su i na današnji praznik koji je ujedno i nedjelja ove godine, deseci tisuća zaposlenih u trgovini prisiljeni raditi -  bez mogućnosti da današnji praznik provedu sa svojim obiteljima.

Podsjećamo da je jedno od predizbornih obećanja HDZ-a kao danas vladajuće stranke na prošlim parlamentarnim izborima bila neradna nedjelja i za naše sugrađane,  trgovce i trgovkinje te zaštita njihovog prava na neradne praznike i blagdane.

Isto tako žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini. Podsjećamo da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama. Podsjećamo da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao niti praznici i blagdani. Podsjećamo da više od 2/3 hrvatskih građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani.

Prema prvom i čini se jedinom istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je provedeno 2012., čak  34,1% žena suočilo se s neproduživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2% dobilo je otkaz, 16,4% premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7% žena smanjena je plaća.

Navedeno istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, na način da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Među sudionicama istraživanja, njih 45,6% je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8% suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8% je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme.

U ime obitelji poziva Vladu RH da osigura slobodnu nedjelju, praznike i blagdane  za trgovkinje i trgovce te da ojače mehanizme zaštite svih radnika, a posebno žena koje se odlučuju na majčinstvo.

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto