U Brodu postavljen pontonski most preko rijeke Save

Dogodilo se na današnji dan 3. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.06.2021
U Brodu postavljen pontonski most preko rijeke Save


 1540. rođen utemeljitelj grada Karlovca Karlo Habsburški. Radi obrane svojih zemalja od Turaka Osmanlija, grad je sagrađen u obliku snažne zvjezdaste tvrđave karakteristične za renesansno obrambeno graditeljstvo.

1607. Isusovci u Zagrebu otvaraju klasičnu gimnaziju prvu u Hrvatskoj, a drugu su otvorili u Dubrovniku 1619. godine.

1839. počeo Prvi opijumski rat, odnosno Prvi englesko-kineski rat koji je trajao do 1842.

1922. u prvoj jugoslavenskoj tvornici strojeva, vagona i mostova u Brodu na Savi osnovan je Trgovački športski klub „TVANK“.

1941. otvoren je privremeni pontonski prijelaz preko Save kod franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. Podignut je nakon što je miniran željezno-betonski most 12. travnja 1941.

1968. u Beogradu, a potom i u drugim sveučilišnim centrima u Jugoslaviji, počele su studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunističkih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut je poslije sedam dana, nakon što su studenti dobili obećanje od predsjednika države Tita da će ubrzo riješiti društvene probleme. 

1973. Sovjetski supersonični avion „Tupoljev 144“ srušio se u blizini Pariza tijekom zrakoplovne izložbe. Poginulo je svih šest članova posade i sedam francuskih seljaka.

1979. Eksplozija na naftnoj platformi Ixtoc I smještenoj u južnom dijelu Meksičkog zaljeva rezultirala je drugim najvećim izlijevanjem nafte u more u povijesti.

1991. Otvorena u Slavonskom Brodu Scena „Gradsko kazalište“ i Studio za suvremeni ples „Cascavela“.

2001. Umro poznati holivudski glumac Anthony Quinn koji se proslavio ulogom Grka Zorbe u istoimenom filmu. 

2006. Skupština Crne Gore je proglasila neovisnost. Od tada Srbija i Crna Gora više ne postoje kao zajednička država, u kojoj su u nekoliko državnih zajednica provele 88 godina zajedno.

2016. Američka boksačka legenda Muhamed Alli umro je u 74. godini u bolnici u Feniksu u državi Arizona.

2019. u 70 godini preminuo jedan od najvećih nogometaša u povijesti Hajduka Jurica Jerković. Vođa zlatne generacije Hajduka zauzima u povijesti Kluba mjesto rezervirano samo za odabrane. Tiho, u krugu najuže obitelji sahranjen je na groblju u Splitu. 

Rođeni na današnji dan su: Joséphine Baker, francuska pjevačica (1906), Tony Curtis, američki glumac (1925), Malkica Dugeč, hrvatska spisateljica iz BiH (1936), Anica Dobra, glumica (1963), hrvatski nogometaš, Mato Neretljak (1979.), Jelena Isinbajeva, ruska skakačica motkom (1982.), španjolski tenisač, Rafael Nadal (1986.), Mario Götze, njemački nogometaš (1992.).

Umrli na današnji dan su: Georges Bizet, francuski skladatelj (1875), Johann Strauss Mlađi, austrijski kompozitor valcera (1899.), Franz Kafka, njemački književnik (1924), Roberto Rossellini, talijanski redatelj (1977.), Ajatolah Homeini, iranski vjerski vođa (1989), Vilim Svečnjak, hrvatski slikar ( (1993),  Anthony Quinn, američki glumac (2001.), Muhamed Alli, američki boksač (2016).

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina