U 2020. plinofikacija rafinerije uz upitnu održivost i budućnost

U 2020. Rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu trebala bi biti priključena na hrvatsku plinsku mrežu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.01.2020


 Rezultat je to dogovora koji je u svibnju prošle godine okončan potpisivanjem ugovora između Hrvatske i Republike Srpske, ruskih vlasnika Rafinerije nafte i izvođača radova. Dogovoreni proces plinofikacije rafinerije u ovom trenutku, kažu izvođači radova, teče prema planu. Krajem listopada prošle godine potpisani su ugovori o kupoprodaji produktovoda Opatovac - Bosanski Brod od plinskog čvora Slobodnica do međunarodne granice.

Radi se i s bosanske strane. U službenom priopćenju rafinerije Brod stoji kako su završeni radovi na postavljanju plinovodne mreže u krugu pogona, izabran izvođač građevinsko-montažnih radova te obavljano ispitivanje cjevovodnog mosta između Hrvatske i rafinerije. U međuvremenu već više od godinu dana rafinerija je izvan pogona, a dio radnika kroz to vrijeme dobio je otkaze.

Jasno je da je rafinerija bila žila kucavica gospodarstva Bosanskog Broda. O ekonomskom aspektu rada rafinerije više se razmišlja s bosanske strane, dok Hrvatsku, razumljivo više zanima onaj ekološki. Od kada rafinerija ne radi, kvaliteta zraka osjetno je bolja.

S druge strane uz zagađenje temeljno je pitanje: koliko je trenutno stanje održivo, koliko je radnika spremno čekati ponovno otvorenje pogona i kada će rafinerija konačno proraditi?

Zbog dugovanja koji se broje u milijunima eura, prema pisanju medija u susjednoj Republici Srpskoj Rusi navodno traže strateškog partnera za nastavak proizvodnje, a navodi se i nedavni posjet delegacije iz Litve. Od službenih informacija iz rafinerije, osim o tijeku radova na postavljanju plinske mreže, stoji da je investicija plinofikacije vrijedna oko 8 milijuna eura te da prvu isporuku plina iz Hrvatske očekuju u trećem kvartalu ove godine.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"