Tržište žitarica divlja: Cijene pšenice bi mogle prijeći 400 eura po toni?

Zbog zatvorenih crnomorskih luka i sankcija, cijene žitarica, plina i nafte dostižu povijesne rekorde. Mnoge zemlje panično osiguravaju zalihe

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.03.2022
Tržište žitarica divlja: Cijene pšenice bi mogle prijeći 400 eura po toni?


 Zbog Rusko-Ukrajinske krize cijene žita rastu, a osnovni razlog je poremećen promet u Crnom moru, piše Agro Klub. Najnovije informacije govore i o tome da je ruska vojska jučer zauzela Herson, stratešku crnomorsku luku. Trgovina žitaricama i proljetno naručivanje nisu mogući, objavio je Agrarheute. Smanjuju se globalne zalihe pšenice, kukuruza, ječma, nafte i plina na neodređeno vrijeme. Cijene pšenice su u srijedu porasle na 380 eura što ukazuje na ogromnu neizvjesnost i oskudicu.

Sukob je doveo do povećanja troškova poljoprivrednih proizvoda. Ukrajinske luke ostaju zatvorene do kraja sukoba, dok Rusija ostaje izolirana od međunarodne zajednice. Prema podacima Matif-a, u Parizu je u srijedu zabilježen porast za ugovore o pšenici za 28,75 eura po toni na 380 €/t, a svibanjski ugovor popeo se za 18 eura na 358,25 €/t. Cijena novog usjeva porasla je za jedan euro na 307 €/t. Za kukuruz je porasla za 15 eura na 355 eura, a novim rodom trgovano je nepromijenjeno za 264 eura.

Pored svega, u Ukrajini je ugrožena proljetna sjetva jarih žitarica i kukuruza koju poljoprivrednici ne mogu obaviti. 

Cijene su dostigle svoj povijesni maksimum kako sukob eskalira.

Otežana kupovina pšenice i ječma

Trgovci prijavljuju brojne zahtjeve za otkup žitarica europskog, američkog i južnoameričkog porijekla kao alternativu pšenici i kukuruzu iz Rusije i Ukrajine. Kina je naredila lokalnim uvoznicima da brzo osiguraju zalihe ječma i kukuruza, kao i zalihe plina i nafte.

Egipat, najveći svjetski uvoznik pšenice, proteklih dana je bezuspješno pokušao završiti dva tendera za otkup pšenice koji su na kraju otkazani zbog nedostatka crnomorskih ponuda. Francuska i SAD su ponudile pšenicu po 400 dolara po toni.

Porasle su i cijene ječma. U srijedu je stočni ječam na veletržnici u Hamburgu kotiran po cijeni od 340 eura po toni što je novi rekord i također rezultat blokade crnomorskih luka. Ukrajina i Rusija su odgovorne za 18 odnosno 13 posto svjetskog izvoza ječma.

Kina je nedavno dozvolila uvoz pšenice iz Rusije, a slična situacija bi mogla biti i s ječmom.

Cijene kukuruza na europskom tržištu su ovaj tjedan izuzetno porasle, a europski se prodavao po enormno visokim iznosima.

Više na agroklub.com

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto