Tri od četiri osobe razmišljaju o prekvalifikaciji, uglavnom u smjeru informacijskih tehnologija

Godina iza nas podučila nas je koječemu, a vjerojatno najvažnije saznanje je ono da smo sposobni mijenjati se. I to u kratkom vremenu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.05.2021
Tri od četiri osobe razmišljaju o prekvalifikaciji, uglavnom u smjeru informacijskih tehnologija


 Međutim, jesmo li u neizvjesnim vremenima poput ovih spremni napustiti poznato okruženje, makar ono za nas bilo nepoticajno, kako bismo sreću potražili negdje drugdje?

I jesu li nemogućnost zapošljavanja u struci, nezadovoljstvo trenutnom kvalifikacijom i san o bavljenju određenim zanimanjem dovoljni razlozi kako bismo donijeli odluku o prekvalifikaciji i, slijedom toga, pronalasku novog posla? 

Odgovore na ova pitanja doznao je portal  EduCentar provođenjem ankete na temu prekvalifikacije u kojoj je sudjelovalo više od 1.100 ispitanika. 

Tri od četiri osobe razmišljaju ili su se već prekvalificirali

Prema rezultatima ankete čak 77% ispitanika razmišlja o prekvalifikaciji i to prvenstveno zbog želje za pronalaskom (boljeg) zaposlenja. Uglavnom maštamo o doškolovanju za zanimanja iz područja informacijskih tehnologija, a 'visoko kotiraju' i prekvalifikacije za sljedeće profesije: farmaceutski tehničari, medicinske sestre, fizioterapeuti, knjigovođe, dentalni asistenti, frizeri i kozmetičari.

Manji dio ispitanika (5%) već se prekvalificirao. Kao najčešće razloge prekvalifikacije ispitanici također navode mogućnost lakšeg i boljeg zaposlenja, ali i to što su završili formalno školovanje u području koje ih ne interesira te su odlučili slijediti svoje snove.

Petina anketiranih (18%) uopće ne razmišlja o prekvalifikaciji, u prvom redu zbog nemogućnosti financiranja takve edukacije, ali i zato što su se formalnim obrazovanjem već školovali za ono čime se žele baviti.

S druge strane, dio ispitanika uopće ne vidi svrhu prekvalifikacije kada već na formalnoj razini postoje školovanja za sva zanimanja.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina