Tko mora van neka pripazi, kome zima šteti zdravlju neka se "drži" kućnog praga

Jutrošnjih minus 7, a dva sata kasnije i obilniji snijeg. Idućih dana bit će ga još, nagovještaj su, sudeći po najavama meteorologa, nailaska tzv. kraka polarne zime i hladnoće. Zanimljivo je da polarni val stiže iz smjera Španjolske, ondje je u samo dva dana palo više po pola metra snijega, ljudi po gradskim ulicama skijaju i snobordaju...

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.01.2021
Tko mora van neka pripazi, kome zima šteti zdravlju neka se "drži" kućnog praga


 Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske sa tim u vezi izdao je upozorenje na hladne valove diljem zemlje idućih dana, dio Europe već je zahvaćen. I dok djeca i mladi uživaju, starije osobe i kronični bolesnici moraju (pri)paziti na zdravlje pri niskim temperaturama. Kroničnim bolesnicima i starijima preporučuju se rjeđi izlasci van iz domova, ako već moraju onda ne odmah rano ujutro kada je najhladnije nego kasnije kad već malo "izbije" sunce.

Tzv. hladni valovi, a karakterizira ih pad temperature, uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci i kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Populacija srednje životne dobi lakše će tomu prilagoditi, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava teže će podnositi niske temperature. Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem ili, pak, bez smrzavanja, poput ozeblina, promrzlina i sl. Dakle, tko voli vani na zimu neka pripazi, oni koji zimu ne vole i šteti im zdravlju neka se "drže" kućnog praga. 

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto