Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Uz geslo 'Vi ste sol zemlje' (Mt 5, 13-16) proslavljen je u nedjelju 13. lipnja blagdan sv. Antuna Padovanskog u njemu posvećenoj slavonskobrodskoj župi i svetištu u Podvinju. Brojni su vjernici, njih nekoliko tisuća, tijekom dana hodočastili u Podvinje, moleći svetom Antunu pred njegovim kipom i sudjelovali na osam misnih slavlja tijekom dana. Središnju blagdansku misu predvodio je fra Anto Tomas, župnik i gvardijan na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.06.2021
Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju


Ocrtavajući život i djelo sv. Antuna koji je prije 790 godina preminuo u Padovi, fra Anto je pojasnio kako je taj 'svetac cijeloga svijeta' bio istinski navjestitelj Riječi Božje koju je cijelim svojim bićem živio, naviještao i zato oduševljavao tolike ljude svih vjeroispovijesti i nacija. „Sveti Antun bio je ponos franjevačkog reda, učen i pobožan redovnik, bio je bogat, a siromašan i svim kršćanima primjer kako istinski nasljedovati Krista...“, rekao je fra Anto. Pojašnjavajući geslo proslave blagdana sv. Antuna 'Vi ste sol zemlje!', pozvao je vjernike da doista budu sol zemlje u svome životu. 

„Molite zagovor sv. Antuna da vam pomogne da ne obljutavite, ne pokvarite se, nego se trudite da iz ovoga svetišta krene milost iz vaših srca i prelijeva se na sve oko vas. Neka vaš život protkan primjerom sv Antuna uvijek bude radostan, blagoslovljen i lijep. Tu radost nosite onima u potrebi. Svijetlite u svojoj kući, budite sol u svojoj obitelji i nemoj se ničega bojati. Molite sv. Antuna da propovijedate kao on. Sjetite se koliko vam je molitvi uslišano po zagovoru sv. Antuna...“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Svjestan u kojem vremenu  živimo upozorio je da ne kritiziramo, nego Bogu zahvalimo što možemo biti apostoli mira i dobra i širiti njegovo kraljevstvo. „Želite li biti svjetlo ovoga svijeta i sol zemlje budite navjestitelji a ne obrtnici u svojoj obitelji“, poručio je i na kraju pozvao vjernike da čitaju Bibliju i promišljaju što im Bog po svojoj riječi poručuje, da mole za svoje svećenike kako bi poput sv. Antuna bili istinski pastiri svojim vjernicima. U sklopu svečanog misnog slavlja fra Anto je krstio djevojčicu Lanu, treće dijete u obitelji Darijana i Mirele Maričević.
 
 
Mise u Podvinju na Antunovo slavljene su svakog punog sata od 5 sati izjutra, koju je predvodio župnik župe Duha Svetoga vlč. Florijan Kvetek. Onu u 6 sati pak predvodio je fra Ilija Jerković OFM, u 7 sati o. Linus Mbajo CCSp, župni vikar u Podvinju; a u 9 sati  vlč. Krunoslav Karas, župnik u Brodskom Vinogorju. Tradicionalno, u 8 sati slavljena je i misa po grkokatoličkom obredu, koju je predvodio o. Aleksandar Hmilj, župnik slavonskobrodski. Poslijepodne, misu u 17 sati uz blagoslov djece i ljiljana predvodio je domaći župnik o. Paul Abas Karim, a posljednju večernju u 19 sati također domaći sin, vlč. mr. Pavao Mikulčić, svećenik doktorand Đakovačko osječke nadbiskupije.
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U petak u Zagrebu počinje Prvenstvo Hrvatske u olimpijskim disciplinama

Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu

U 10 ujutro 50-godišnjaku izmjerena koncentracija alkohola od 3,57 promila

FOTO GALERIJA

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod