Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine i utjecaj na gospodarstvo

Svi željno očekujemo Svjetsko nogometno prvenstvo u nogometu. U studenom će se raspaliti svjetski mediji i usmjeriti prema užarenim katarskim događanjima. Kakve će koristi od toga imati Katar i što je sa svjetskim i katarskim gospodarstvom.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.08.2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine i utjecaj na gospodarstvo


Što je s kladionicama, saznali smo od portala za sportsko klađenje. Po njima se očekuje veliko povećanje obima klađenja prema događajima Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i kako to obično biva, to povlači i druga klađenja.

Svjetsko nogometno prvenstvo je međunarodni sportski događaj koji se održava svake četiri godine. Zemlja domaćin se svaki put mijenja, a da bi se dobio status domaćina zemlje se moraju nadmetati jedna protiv druge. Čini se da je organiziranje i održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva rasipanje novca i resursa, mada se trend održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva nastavlja.

Katar i Svjetsko nogometno prvenstvo - gospodarska predviđanja

Katarska predviđanja su da će Svjetsko prvenstvo u nogometu koje počinje u studenom ove godine u blagajnu njihovog gospodarstva uprihoditi čak 17 milijardi dolara. Ranija predviđanja su bila od 19 do 21 milijardi američkih dolara.

Od kuda ovolika predviđanja za Katar i zbog čega su se sada smanjila s 21 na 17 milijardi dolara? U Katar će se, prema predviđanjima FIFI-nog izvršnog direktora Nasser Al Khater, za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu sliti od milijun do 1,3 milijuna posjetitelja. Ranije procjene su bile čak do milijun i pol posjetitelja.

Za Katar je Svjetsko prvenstvo u nogometu prilika za prezentaciju svojih mogućnosti. Je li ovo centar cijelog zaljeva? Svakako je veliki izvoznik nafte i središte tranzita. Svjetsko prvenstvo prate mnoge kontroverze, među kojima je odnos prema ženama i radnicima koji dolaze iz siromašnih zemalja. Katar je na ovim poljima u zadnje vrijeme zapravo napravio i napredak. Tako su uvedeni zakoni koji određuju minimalne plaće radnika i ograničavanje radnog vremena prilagođeno zakonima u ostalim svjetskim zemljama. 

Benefiti i mane za organizatora Svjetskog nogometnog prvenstva

Katar prate i tehnički problemi koje nosi ovo Svjetsko prvenstvo u nogometu. Među njima je smještaj za navijače. Ovaj problem još uvijek zabrinjava zbog svog deficita. Naime, potražnja je bila veća od postojećih kapaciteta. Organizatori svjetskog prvenstva su se dosjetili pa ovaj problem domišljato rješavaju. Tako su iznajmiti i dva velika luksuzna broda za krstarenje. Također je se i pokrenula i cijela industrija iznajmljivača a uspostavila se i veza s okolnim zemljama koje mogu pružiti smještajne kapacitete. Bilo kako bilo, na ovom problemu i dalje rade te se čini da će ga organizatori na kraju i riješiti. 

Zemlje kojima se povjeravaju ovako velika sportska događanja, od Olimpijskih igara pa do Svjetskog prvenstva u nogometu, smatraju se sposobnim i kompetentnim svjetskim modernim stanjima. Zemlje u razvoju mogu dobiti i politički legitimitet, jer se natječu na globalnom nivou s najvećim i najsigurnijim zemljama u svijetu. Sjetimo se Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi te naknadnih gospodarskih, političkih učinaka na ovo zemljopisno područje.

Dosadašnji pokazatelji gospodarskih rezultata

Južnoafrička Republika je uspjela Svjetsko prvenstvo iskoristiti kao prva afrička nacija koja je domaćin velikom međunarodnom sportskom događaju. Zapravo se postavila u središte međunarodne pozornosti te na kraju zadobila geopolitički legitimitet. Zadobila je i priznanje od međunarodnih subjekata na cjelokupan angažman i jako dobro odrađen posao kod organizacije Svjetskog prvenstva.

Međutim, održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva je Južnoj Africi dovela negativnu ekonomsku bilancu, pa se čini i da je Južna Afrika nakon održavanja svjetskog prvenstva zapala u dužničku zamku. Prednosti su u slučaju Južnoafričke republike uveliko primijenjene. 

Svaka ekonomska analiza uvijek treba uzeti u obzir oportunitetne troškove. Međutim, analiza FIFA-e nikada ne uzima u obzir oportunitetne troškove. Realnost je takva da bi se otprilike ista količina novca potrošila da Svjetsko prvenstvo u nogometu nije domaćin. Ljudi bi otprilike istu količinu novca potrošili na gledanje filmova, odlazak na večeru itd. FIFA Svjetsko prvenstvo samo preusmjerava izdatke na nogomet.

FIFA  - najviše koristi od održavanja?

Ne zaboravimo da FIFA postavlja teške uvjete i standarde za zemlje koje žele biti domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva. Tako se podrazumijeva da imaju izgrađene visoko kvalitetne stadione, ogromne smještajne kapacitete za igrače i navijače. Ove troškove u principu snose domaćini organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva. Ovi kapaciteti se ponekad kasnije više nikad i ne koriste.

Najveći prihod od zarade na Svjetskom nogometnom prvenstvu dolazi od prodaje ulaznica te od prodaje prava na prikazivanje događaja na televizijama diljem svijeta. U ovoj dobiti ne sudjeluje zemlja domaćin, nego ona pripada FIFA-i. Ovo u principu izgleda paradoksalno jer zarada pripada FIFA-i a troškovi ostaju zemlji domaćinu, odnosno njenim poreznim obveznicima.

Koristi od turizma za zemlju domaćina su često istaknuti, dakle zarada ide lokalnim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima. Porast koristi od turizma je na razini privremenog nivoa pa ovo nema toliko benefitalan utjecaj na gospodarstvo lokalnog organizatora Svjetskog prvenstva.

Napomenimo i još jedan segment gospodarske karakteristike organizacije i zarade kod Svjetskog prvenstva u nogometu, a to je porezni. Radi se o tome da je sav novac koji FIFA zaradi tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva oslobođen od poreza. Vidimo da se novac potrošen uzima od najsiromašnijih ljudi. Tako se novac potrošen na izgradnju stadiona prenamijenjuje od drugih infrastruktura koje bi pomogle lokalnom stanovništvu - siromašnima.

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto