Zasigurno nema onoga tko ne voli tjesteninu, barem na neki od načina pripreme. A dokaz da je toliko popularna je datum 25. listopada koji je proglašen Svjetskim danom tjestenine!.
Suprotno popularnom mišljenju, tjestenina ne deblja ali samo ako se jede pravilno. Pripremljena al dente stvara osjećaj sitosti koji dugo traje, a problem nastaje kada se konzumira u prevelikim porcijama. Preporučena dnevna količina iznosi samo od 80 do 100 grama! Također danas je sve popularnija ona bez glutena i dostupna je u skoro svakom trgovačkom lancu. Mi smo probali onu iz Eurospina i njihova robna marka Amo essere je zaista odlična.
Zanimljivo je i kako prosječan Hrvat godišnje pojede 9 kilograma tjestenine, što je čak 17 kilograma manje od prosječnog Talijana.
Bolognese, carbonara, zapečena - talijanski načini spravljanja tjestenine osvojili su svijet. Tjestenina se priprema u vrlo raznolikim oblicima, ali u cijelom svijetu najpopularniji su svakako špageti.
Stoga danas pripremite tjesteninu i zasluženo uživajte na njezin dan.... i, dobar tek!
MM