Svečano otvoren spomenik u čast Toši Proeskom u Novoj Gradiški

Svečano otvorenje spomenika Toši Proeskom održalo se sinoć na Šetnici 'Novogradiških zanimljivosti' u Novoj Gradiški.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.10.2021
Svečano otvoren spomenik u čast Toši Proeskom u Novoj Gradiški


 Ceremoniji svečanog otkrivanja kamenog kipa u čast Toši Proeskom prisustvovali su  Nj. E. g. Milaim Fetai veleposlanik Sjeverne Makedonije, predsjednica gradskog vijeća gđa Dinka Matijević, gradonačelnik gdin  Vinko Grgić, zamjenik gradonačelnika gdin Borislav Vidošić, voditeljica odsjeka društ. djela. gđa Mihaela Đeraj, gradonačelnik grada Kruševa Tome Hristovski, predsjednik savjeta općine Kruševo Andrej Nikolovski, predsjednik udruge Vlaha 'Mandra' - Skoplje Mite Mitev, član Odbora udruge 'Mandra' - Skoplje Nikola Odžaklievski, predstavnici rukometnih veterana Sjeverne Makedonije Pepi Manaskov i Srećko Georgievski, predstavnici Gradskog vijeća grada Nove Gradške, predstavnici tvrtke Tehnix - donatori spomenika Toše Proeskog, kipar i umjetnik Slavko Bunić, doktorica Terezija Grgić, direktorica Hit Recordsa Kristina Krajna, te Tošini bliski prijatelji Snježana i Miroslav Popović.

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata.

Kompanija Tehnix razvila je dugoročnu ekološku suradnju s makedonskim firmama, a komunalna poduzeća koriste tehnologije Tehnix-a. Kako je grad Prilep rodno mjesto Toše Proeskog, često su s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa, razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti makedonaca, te Tošinim uspjesima u glazbi koji je svojim pjevanjem i glazbenim tekstovima sve nas osvajao osjećajima poštovanja njegove posebnosti.

Njegova nesreća ih je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autoputu pokraj grada Nove Gradiške.

Misao vodilja gospodina Đure Horvata, bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme kada smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne. Kompanija Tehnix, svi njeni menadžeri i suradnici ponosni su i zahvalni gradu Nova Gradiška što je omogućila da u svoju gradsku jezgru postavi kamenu statuu koja će sve prijatelje Makedonije, pa i prolaznike, štovatelje života i brojne druge, pjesmom Toše Proeskog činiti sretnim i vječnim.

Cijela kompanija Tehnix na čelu s gospodinom Đurom Horvatom, osobno se zahvaljuju  kiparu i umjetniku gospodinu Slavku Buniću, što je sve svoje vještine i ljubav prema Toši uklesao u trajni lik i spomen svih nas štovatelja Toše Proeskog, jer kao što je on rekao: ,,Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima."

Foto: Motionplay Agencija & Hit Records

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto