Vijesti

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

 Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

- Svima priznajemo pravo na žalovanje za mrtvima i istinu o nestalima, žalimo  za svim žrtvama, ali i slavimo pobjedu jer imamo što slaviti. Unatoč svježim  ranama, kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika, otvorili  svoja vrata i ponudili suradnju Srbiji. Zauzvrat smo tražili samo istinu - dobili smo laž. Jesmo li se ponizili? Nismo. Ponizili su se oni koji su lagali, oni koji su rekli da Glina nikada neće biti Hrvatska, rekla je među ostalim Ljiljana Alvir. 

Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslijedilo je prigodno obraćanje troje državnih čelnika: predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade. Prvo se obratio premijer Andrej Plenković.

- Danas želim poručiti da nikada nećemo posustati u našim naporima radi ostavrivanja pravde za sve žrtve Domovinskog rata jer samo pravda utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji. Zato neumorno radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih i na tome ćemo raditi do posljednjeg slučaja, rekao je Plenković. 

Potom i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Danas s osjećajem zajedništva, ponosa, i sreće slavimo povijesni uspjeh hrvatskog naroda, u zajedničkom činu oslobađanja hrvatskih teritorija  okupiranih od srpskog agresora i Domovinski rat u cjelini, poručio je Jandroković.

Okupljenima se obratila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Po završetku prigodnog obraćanja troje državnih čelnika uputilo se na Kninsku tvrđavu gdje će nazočiti tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

izvor i foto: HRT

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija