Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina

Župa Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu proslavila je u subotu 12. lipnja župni god i srebrni jubilej - 25. obljetnicu od svog osnutka. Svečano misno slavlje uz domaćeg župnika Andriju Djakovića i još trinaestoricu svećenika predvodio je župnik brodske župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.06.2021
Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina


Čestitajući župljanima vrijednu obljetnicu župnik Lenić naglasio kako ovo možda nije veliki jubilej, dugi niz godina, ali je bogati i vrijedni tijek građenje žive Crkve u ovom dijelu grada Slavonskog Broda i u brojnim vjerničkim obiteljima. 'Vrijedno je danas zahvaljivanja Bogu i pohvale vama, draga braćo i sestre, kako ste vjernički mudro i s ljubavlju, u isto vrijeme gradili vjerničko zajedništvo i objekte za život župe, napose ovu lijepu crkvu Bezgrešnoga Srca Marijina. I danas se svi živo sjećamo svečanoga slavlja njezine posvete, koje je u sebi ujedinilo tolike čežnje i trud, veliku ljubav i živo zajedništvo. Ono je svime progovaralo! I ono vam uvijek treba biti poticajem', kazao je župnik Lenić. Župljanima je poručio da ih nikada ne obuzmu strepnje i strahovi, nego se uvijek pouzdaju u Krista i na njemu – zaglavnom kamenu i glavi Crkve živom vjerom i ljubavlju i dalje grade svoju župnu zajednicu.

Pjevanje na misi predvodio je župni zbor predvođen s. Ankicom Tomas, a na kraju mise jednom pjesmom i zbor 'Zlatna harfa'. Uz prigodan dar zahvalu župniku Andriji Djakoviću za sve učinjeno u njegovih 25 godina službe u toj župi uputio je uime župljana Dražen Topić. Župnik Djaković zahvalio je na kraju dragom Bogu na svemu što je za po župljanima i ostalim dobročiniteljima činio za njihovu župnu zajednicu te su u 25 godina uz gradnju žive zajednice uspjeli sagradili i prelijepu župnu crkvu, koju je 2016. posvetio nadbiskup Đuro Hranić. Simbolično su u znak zahvale Gospodinu za tolike primljene darove pri kraju mise djeca i mladi na oltar prinosili 25 svijeća.

Župa Bezgrešnog Srca Marijina osnovana je 1991. odvajanjem od župe Brodski Varoš. Osnivanje župe pokrenuo je vlč. Stjepan Sokolović, koji je bio i prvi upravitelj te župe, kada je misna slavlja služio u osnovnoj školi Ivane Brlić – Mažuranić na Budainci. Godine 1994. za župnika dolazi Alojzije Asić. Već sljedeće 1995. godine mise se slave u novoj dvorani, koje je prilagođena liturgijskim potrebama. U veljači 1996., kada za župnika dolazi prvi samostalni upravitelj župe Andrija Djaković, župa je počela svoj samostalni hod. Dovršivši dvoranu, župnik Djaković započeo je 1997. gradnju župnoga doma i pastoralnog centra. Zajedno sa župnikom svoj katehetsko-pastoralni rad započela je i s. Ksenija Majstorović, koju je 2005. naslijedila s. Ankica Tomas, a obje su članice Družbe milosrdnih sestra sv. Križa iz Đakova. Župa je danas u gradu prepoznatljiva po tridesetak malih bazičnih zajednica kako za djecu i mlade, tako i za odrasle vjernike.
 
foto: Brankica Lukačević

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U petak u Zagrebu počinje Prvenstvo Hrvatske u olimpijskim disciplinama

Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu

U 10 ujutro 50-godišnjaku izmjerena koncentracija alkohola od 3,57 promila

FOTO GALERIJA

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod