Spojen most preko Save između Hrvatske i BiH kod Svilaja!

Građevinski radnici spojili su most preko Save kod Svilaja, na budućoj autocesti koridora Vc između Hrvatske i BiH, prenose mediji iz susjedne države!

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.02.2019


 Povlačenje vodostaja Save omogućilo je da se postavi posljednji dio u sredini mosta. Objektom dugačkim 600 metara spojene su obale Save te države Hrvatska i BiH. Radovi su vrijedni oko 27 milijuna eura, a obje države sufinanciraju ih u istome omjeru. Hrvatska je polovica sredstava u iznosu od 57,97 posto financirana iz kredita EIB-a i bespovratnih sredstava iz CEF fonda.

 
Izgradnja mosta počela je u rujnu 2016. godine, a trebala bi biti privedena kraju ovo ljeto. Ovaj će most značiti puno za paneuropski koridor, no, ipak, u punoj će funkciji biti tek kada budu gotove sve ceste koridora VC,  koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na potezu Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče.
 
Kako je početkom veljače istaknuo državni tajnik Tomislav Mihotić, i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, raspisali su natječaje za nove dionice koridora VC koji bi u konačnici Luku ploče s jedne strane, Sarajevo, Osijek te Budimpeštu s mađarske strane povezao u jednu cjelinu i stvorio prometni tok. Dio autoceste na Dravi do Belog Manastira bi trebao biti gotov do 2021. godine. 
 
Nakon toga ostaje dionica od Belog Manastira do mađarske granice koja je također u pripremi i trebala bi biti gotova do 2023. godine. Mađarska strana 15 do 20 kilometara spoja na svojoj strani također priprema za realizaciju, a i bosanska strana čitav niz natječaja realizira ili je u tijeku natječaj za njihovu realizaciju, pa bi cijeli taj koridor Vc mogao biti gotov, do 2025. godine. 

Zadnje vijesti

Proslava sv. Ane umjesto u Tvrđavi ove godine u dvorištu "Male crkve"

U Brodu se ponovno tresla zemlja

Memorijalni turnir u Ruščici ove godine doživjet će svoje 30. izdanje

FOTO GALERIJA

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod

Otvorena preuređena streljana