SB danas

Šok za Ameriku i svijet - najveći teroristički napad u povijesti

Šok za Ameriku i svijet - najveći teroristički napad u povijesti

 1273. početak uspona Habsburgovaca na položaj najmoćnijeg njemačkog plemstva, koje je do 1806. vladalo Carstvom.

Rudolf von Habsburg izabran za kralja Svetog Rimskog Carstva.

1848. ban Josip Jelačić prešao je s trupama skupljenim u Hrvatskoj rijeku Dravu i napravio invaziju Ugarske. Međimurje je priključeno Hrvatskoj, a Jelačićeva je vojska prodrla duboko u mađarski teritorij, uz jezero Balaton. Tamo se odigrala velika bitka, za koju obje strane, i mađarska i hrvatska, tvrde da su pobijedile.

1859. u Brodu u požaru, izazvanom pečenjem rakija u susjednoj kući do brodskog Gradskog poglavarstva, izgorjelo je nekoliko zgrada (Kožić, Šimić, Čabrajić, Baumeister i dr.). Sjeverni vjetar prenio je silinu plamena na Gradsko poglavarstvo, pa je u požaru nastradala arhiva i u njoj dragocjeni podatci iz novije brodske povijesti. 

1905. u promet je puštena željeznička pruga Osijek-Đakovo-Strizivojna/Vrpolje u dužini od 46.380 metara. Gradnju pruge osigurali su trgovište đakovo, Krajiška investicijska zaklada, Virovitička županijska oblast te zemljišne zajednice obližnjih mjesta. 

1921. prvo židovsko naseljavanje u Palestini.

1956. zapadni dio općine zahvatilo je veliko nevrijeme. Padao je led u komadima krupnim i do 30 dkg. Porazbijani su prozori, odneseni krovovi i uništena ljetina u Kobašu, Lužanima, Malinu, Živikama i okolnim selima. 

1961. u Brodu je, u Benčevićevoj zgradi na glavnom gradskom trgu, otvorena prva samoposluga. Zvala se „Izbor“. Inače prvu samoposlugu i supermarket u svijetu otvorio je još 14. listopada 1832. godine Aristid Boucicaut, kada je izveo prvu revoluciju u dotadašnjem trgovanju otvarajući lanac trgovina „Bon marche“ u Parizu. 

1971. umro je u Zagrebu Armin Berger, jedan od rijetkih brodskih Židova koji su preživjeli holokaust. Prije Drugog svjetskog rata bio je ugledni poduzetnik i vlasnik Tvornica boja i kemikalija. Nakon rata, 1945. godine preuzima mjesto direktora tvrtke za prodaju građevinskog materijala, uglja i drveta „Građa.

2001. 19 osoba u službi Al-Qaide izveli teroristički napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon koji je zapanjio svijet te otvorio borbu protiv terorizma u cijelom svijetu. U tragičnom terorističkom napadu život je izgubilo 2977 ljudi, plus 19 terorista. Dva su zrakoplova udarila u Svjetski trgovački centar na Manhattanu u New Yorku, a jedan u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a u državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u Pennsylvaniji 130 km od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

2004. Aleksandrijski patrijarh poginuo je u helikopterskoj nesreći.

2007. Rusija je testirala najveću neatomsku bombu u svjetskoj povijesti.

2013.na poziv pristaša nezavisnosti stvoren je ljudski zid za nezavisnost Katalonije. Prosvjednici su tražili puštanje iz pritvora katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

2020. i Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije postao je bogatiji za dva nova vozila hitne pomoći te za uređaj za prijevod COVID pacijenata.

2020. slavonskobrodski Đuro Đaković Specijalna vozila iz sastava grupacije Đuro Đaković i švicarski naručitelj ugovorili su proizvodnju i isporuku teretnih vagona u vrijednosti od 127 milijuna kuna.

2020. Hrvatski sabor velikom većinom izglasao Zakon o obnovi Zagreba, protiv bila samo 4 zastupnika. Za zakon je glasalo 124 zastupnika, dok je 10 zastupnika bilo suzdržano.

2022. Hrvatska vaterpolo reprezentacija osvojila je naslov evropskog prvaka nakon što je u finalu Europskog prvenstva u Splitu pobijedila Mađarsku 10:9. Ovo im je peta medalja s europskih prvenstava i drugo zlato koje su ranije izborili 2010. godine.

Rođeni na današnji dan su: Carl Zeiss, njemački optičar (1816), Vjenceslav Novak, hrvatski pisac (1859.), hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni pisac, Franjo Dugan, (1874.), Feliks Dzeržinski, poljsko-ruski komunist (1877.), danska filmska i kazališna glumica, Asta Nielsen (1882.), Frano Alfirević, hrvatski pjesnik i putopisac (1903.), Stjepan Godić, hrvatski književnik (1930), hrvatski nogometaš i trener Slaven Bilić (1968.). 

Umrli na današnji dan su: kralj Béla I. (1063.), Luka Sorkočević, hrvatski skladatelj (1789), Nikita Hruščov, ruski političar i državnik (1971.), Salvador Allende, čileanski političar (1973.), John Ritter, američki glumac (2003.), 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija