SB danas

Slavonski Brod umjesto Broda na Savi

Slavonski Brod umjesto Broda na Savi

1453. turska vojska sa sultanom Mehmedom II. zauzela Carigrad (Konstantuinopol, Istambul).

1867. Nagodbom je od Habsburškog Carstva stvorena Austro-Ugarska stvorena je Austro-Ugarska monarhija, s vladarima iz dinastije Habsburg. U Pred kraj prvog svjetskog rata početkom listopada 1918. godine monarhija je prestala postojati.

1903. u Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin.

1909. osnovano je u Brodu Društvo za poljepšavanje grada, s ulogom da građansku inicijativu potiče u pravcu boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg življenja. 

1929. U New Yorku prikazan prvi zvučni film u boji „On with the Show“.

1934. rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije, prihvaćen je prijedlog Gradskog poglavarstva u Brodu na Savi, na čelu s gradonačelnikom dr. Henrikom Duffekom, da se Brodu na Savi promijeni ime u Slavonski Brod. 

1953. osnovano je Zagrebačko dramsko kazalište Gavella. 

1964. zaslužni sportski djelatnik Broda Branko Šepić, osnivač i predsjednik Hazena saveza Hrvatske i Jugoslavije, dopredsjednik Šahovskog saveza Hrvatske i Olimpijskog odbora šahovske olimpijade u Dubrovniku – dobio je vrhunsku Svibanjsku nagradu, kao priznanje za dugogodišnji uspješni rad na unapređivanju sporta u Brodu i Hrvatskoj. 

1969. Hrvatski pjesnik i književnik Valentin Benošić, rođen 9. veljače 1941. u Stružanima, umro je 29. svibnja 1969. godine.

1985. Na stadionu Heysel u Bruxellesu, prije početka finala Kupa europskih prvaka u nogometu između talijanskog Juventusa i engleskog Liverpoola, došlo je do jedne od najvećih tragedija u povijesti nogometnih natjecanja. Za vrijeme tučnjave navijača srušio se zid tribina. Posljedica je bilo 39 mrtvih, i preko 600 ozlijeđenih. 

1990. Boris Jeljcin izabran za prvog predsjednika Ruske Federacije.

1998. Otvorena je u Gornjoj Vrbi novoizgrađena zgrada područne škole „Vladimir Nazor. Škola je izgrađena sredstvima iz donacije organizacije Unido sa sjedištem u Londonu, a izvođači radova bili su iz Novog Zelanda. Donator je financirao izgradnju do pod krov, a sve ostalo najvećim dijelom iz sredstava Općine i Županije Brodsko-posavske.

1999. Hrvatska je odbila zahtjev Haaškog tribunala za pokretanje istrage o zločinima počinjenim nad srpskim civilima u operaciji „Oluja“ u kolovozu 1995. godine.

2002. Paul Boateng prvi je crnac koji je u Engleskoj postao član vladina kabineta.

2004. Ivica Šerfezi hrvatski kantautor i pjevač zabavne glazbe umro je u 69. godini u Zagrebu. Tijekom 46 godina dugoj pjevačkoj karijeri, Šerfezi je nanizao 15 zlatnih ploča i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom. 

2008. Proglašen Nacionalni park Una. 

2019. U tragediji u Budimpešti 7 poginulih, a 21 nestalih. Epilog je nesreće nakon prevrnuća turističkog broda na Dunavu u Budimpešti, odmah ispred parlamenta. 

2019. Hrvatska dobila svoju verziju Jurskog parka. Otvoren je u Istri u sklopu kampa Mon Perin u Balama kao zabavno-edukativni park posvećen dinosaurima. Zove se Paleo Park i iza svega stoji impresivna priča.

2020 Vlada RH donijela zaključak o izgradnji heliodroma u Slavonskom Brodu, čija je izgradnja dio donacije Vlade Sjedinjenih Američkih država. Heliodrom bi trebao biti u krugu slavonskobrodske bolnice. To ujedno znači i podizanje kvalitete i standarda zdravstvene skrbi u brodskoj bolnici, koja će biti ucrtana i u službenu mapu međunarodnog zdravstvenog helikopterskog transporta.

Rođeni na današnji dan su: Dante Alighieri, talijanski pjesnik (1265), Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski političar, književnik i povjesničar (1816), John F. Kennedy, američki političar i predsjednik (1917.), Mića Tatić, glumac (1923), Ivanka Boljkovac, hrvatska operna pjevačica (1955), Marina Perazić, pjevačica (1958).

Umrli na današnji dan su: John Barrymore, američki glumac (1942.), Romy Schneider, austrijska glumica (1982), Erich Honecer, lider Istočne Njemačke (1994), Đoko Jovanić, general JNA (2000), Ivica Šerfezi, hrvatski glazbenik (2004.), Krešimir Čupak, liječnik (2010.), Denis Hoper, američki glumac (2010.).

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija