Vijesti

Slavlje 180. rođendana Sluge Božjega Josipa Stadlera, najvećeg sina Slavonskog Broda

Foto galerija

Josip Stadler najveća je ličnost u povijesti Slavonskog Broda - čulo se na svečanoj proslavi velikog jubileja - 180. obljetnice rođenja i krštenja tog Sluge Božjega, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, rođenog upravo u Slavonskom Brodu, 24. siječnja 1843. godine. Središnja svečana proslava Stadlerova 180. rođendana održana je u njegovoj rodnoj i krsnoj župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. 

Program proslave počeo je paljenjem svijeća kod Stadlerova spomen obilježja blizu njegove rodne kuće i molitvom koju je predvodio župnik vlč. Anđelko Cindori. Slijedila je potom, uz pjesmu redovnica Služavki Maloga Isusa, procesija ulicama grada do Katehetskog centra župe Gospe Brze Pomoći gdje je euharistijsko slavlja predvodio mons. prof. dr. sc. Pavo Jurišić,  kanonik Stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije i postulator kauze za proglašenje blaženim Josipa Stadlera.
 
 
Uz domaćeg župnika Cindorija i slavonskobrodskog dekana preč. Tomislava Ćorluku, suslavili su i kanonici Đakovačko osječke nadbiskupije - brodski župnik župe sv. Dominika Savia preč. Josip Matanović i  umirovljeni župnik preč. Stjepan Belobrajdić; potom župnik župe sv. Josipa u Slatini i slatinski dekan preč. Dragan Hrgić, župnik župe marijanske župe u Čardaku kod Modriče (BiH), vlč. Ivan Dragičević i svećenik franjevačke provincije sv. Ćilrila i Metoda fra Ante Perković, a Evanđelje je navijestio župni vikar župe Gospe Brze Pomoći vlč. Marko Obradović. U euharistijskom slavlju sudjelovalo je sedamdesetak sestara Služavki Maloga Isusa iz triju provincija Družbe: Sarajevske, Zagrebačke i Splitske, sa svojim poglavaricama, a na čelu s vrhovnom glavaricom Družbe s. Marijom Banić, kao i brojne redovnice drugih družbi.
 
 
Mons. Jurišić u prigodnoj je homiliji povezao je život i djelo Sluge Božjega Josipa Stadlera sa svetim Franjom Saleškim, čiji spomendan se također slavi 24. siječnja. "Iako su živjeli u različito vrijeme i u različitim životnim prilikama, ujedinjuje ih ista ljubav prema Bogu i ista briga za spasenje duša. Stadler je kao i sv. Franjo govorio da svatko treba cjelovito živjeti vjeru tamo gdje se nalazi - opasno je imati srce na jednom mjestu, a svoju zadaću na drugom", naglasio je mons. Jurišić. O Stadleru je rekao kako je bio vjeran svom pastirskom pozivu, nastojao riječju i djelom raditi na Gospodnjoj njivi u brizi za siromašne duše. Svoju je homiliju zaključio činjenicom kako Družba sestara Služavki Maloga Isusa i danas živi plod Stadlerove ljubavi prema siromašnima te ustvrdio kako bi Stadlerov primjer trebao i nama biti trajni izvor inspiracije u živu vjeru. Po svršetku misnga slavlja okupljeni su vjernici molili za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, a slavlje je pjevanjem animirao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.
 
Svečani program nastavljen je u Glazbenoj školi Slavonski Brod. Počeo je interpretacijom pjesme „Snaži nas Kristovom Ljubavlju“ u izvedbi Mješovitog zbora te škole pod dirigentskom palicom prof. Danijele Božičević.  Bila je to ujedno i premijera te skladbe za koju je tekst i glazbu napisao vlč. Bruno Diklić,  mladi svećenik Đakovačke-Osječko nadbiskupije, a posvetio ju je svom sugrađaninu sluzi Božjem Josipu Stadleru. Cilj je toga projekta prvenstveno  prošiti glas i upoznati građane Slavonskog Broda sa životom i djelom njihovog sugrađanina Josipa Stadlera, kao i sve ostale zainteresirane vjernike i poštovatelje Stadlerova lika i djela. 

 
 
Posebno je dirljiva i nadahnuta bila potom predstava pod nazivom "Stadler". Pod vodstvom redatelja i dramaturga Ante Bilića, a u produkciji sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije izveli su je članovi Hrvatskog kazališta iz Travnika. Služavke Maloga Isusa, koje djeluju u Slavonskom Brodu za taj su se jubilej pripremale molitvenih hodom po župama Slavonskobrodskog dekanata. Tako su zajedno s vjernicima svakoga 24. u mjesecu u drugoj župi toga dekanata molile za proglašenje blaženim svoga utemeljitelja. U svakoj župi vjernicima je život i djelo sluge Božjega Stadlera prikazala s.Kristina Adžamić. 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija