Vijesti

Slavlje 120. obljetnice doseljenja Ukrajinaca u Hrvatsku

 Time je simbolički počela i velika proslava 120. obljetnice doseljenja Ukrajinaca u Hrvatsku, kojoj je vrhunac svečana zahvalna liturgija u katedrali Presvete Trojice u Križevcima u nedjelju 10. listopada.

Na liturgiji koju je narod pjevao na starim ukrajinskim napjevima predvođen sestrama bazilijankama, vladika Stipić je poručio vjernicima da budu ponosni na svoje korijene, svoje podrijetlo i na novu domovinu koju su našli u Hrvatskoj. “Vaši su preci i pokoljenja Ukrajinaca poslije njih obogatili Hrvatsku i u kulturnom i u duhovnom pogledu. Čuvajte svoj jezik, svoje običaje, svoj identitet i svoj obred i nadalje obogaćujte sredinu u kojoj živite. Utječite se presvetoj Bogorodici jer ona je uvijek prvenstveno majka i zagovornica sve svoje djece, svih kršćana, ma gdje oni živjeli”, poručio je biskup. U znak zahvale za korištenje te filijalne crkve od strane župljana Slavonskog Broda za vrijeme radova na župnoj crkvi, crkvi je predana ikona presvete Bogorodice nabavljena u Ukrajini.

Uz vladiku Milana suslužili su župnik slavonskobrodski o. Aleksandar Hmilj, župnik lipovljanski o. Nikola Stupjak, župnik mikluševački o. Roman Stupjak, župnik župe sv. Leopolda Mandića i studentski kapelan u Slavonskom Brodu vlč. Robert Farkaš te đakon o. Livio Marijan. 

Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Bukovlju sada je najstarija grkokatolička crkva koju su na teritoriju Hrvatske podigli doseljenici Ukrajinci još 1911. godine. Još ranije, 1908. osnovana je župa Sibinj koja je obuhvaćala područje oko Slavonskog Broda (od Nove Gradiške do Bukovlja) gdje su u novije vrijeme nastale tri župe: Gornji Andrijevci, Sibinj i Slavonski Brod. Tako je Bukovlje postalo filijalom župe Slavonski Brod. Prije crkve u Bukovlju postojala je stara crkva u Gornjim Andrijevcima koja je srušena 1950-tih godina pa je od tada crkva u Bukovlju najstarija. Za vrijeme uređenja grkokatoličke župne crkve i pastoralnog centra Uzvišenja sv. Križa u Slavonskom Brodu ova je crkvica ponovno poslužila za bogoslužna okupljanja.

foto: Nikola Zastrižni

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija