Škotski Referendum za neovisnost - Ostvaruje se san Williama 'Braveheart' Wallacea?

Škotski referendum za neovisnost (četvrtak, 18.09.) mogao bi nakon tristo godina boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu na birališta poslati oko 4 milijuna Škota s pravom glasa i konačno odgovoriti na pitanje 'Slažete li se da Škotska treba biti nezavisna država'?

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 18.09.2014


 Svega dan do vjerojatno najvećeg događaja u novijoj škotskoj povijesti cijela EU doslovno drhti pod pritiskom moguće škotske samostalnosti. 'Nezavisnost je mina za europski duh', uzviknuo je španjolski premijer Mariano Rajoy, sigurno ne zbog zabrinutosti prema Velikoj Britaniji već zbog mogućeg katalonskog referenduma 9.11. ove godine.

Globalizacijski menadžment na najvećoj kušnji

Taj 'eurogeist' tako je narušen jer 'Europa integrira, a ne dijeli'. A nezavisna Katalonija i Baskija samo su vrh sante leda. Škotska je pak u 'naštimanom braku' s Englezima od 1707. iako je i ranije djelila sudbinu u različitim formacijama, poput Krunske Unije ili Cromwella kao Lorda Protectora. Škoti ovim referendumom žele ostvariti ono što je za rukom pošlo Republici Irskoj 1922., no na daleko mirniji i 'legalističkiji' način. Nije da Škoti već nisu pokušavali, ali im je jednostavno nedostajalo onoga što je William Wallace imao na pretek - zajedništva i muda.

Od Laburista u dvadesetima, Nacionalista desetljećima kasnije pa do dokumenata poput 'Škotskog Saveza' i 'Škotske Devolucije' - ništa se za Škote nije mijenjalo sve do devedesetih i nastanka Škotskog Parlamenta pod voditeljskom palicom Laburista. Danas je sve dosegnulo razinu općenarodnog referenduma o nezavisnosti, a Englezi su se prekasno sjetili da bi lobiranjem mogli promijeniti (ionako) vrlo neizvjestan ishod. Mediji, trustovi mozgova i razne zaklade stale su na 'NE' stranu dok je 'DA' (iliti 'AYE') financirao rijetko bizaran izvor - par koji je stotine milijuna eura osvojio na eurolotu. Tako smo došli do paradoksalne situacije da jedini 'europski san' radničke klase financira anti-europejske ideje o slobodi nacije.

Škotska prestaje biti engleski vazal?

David Cameron se aktivirao kako to i priliči engleskom mentalitetu, naročito visokoj klasi - prekasno, arogantno, pokroviteljski i podcjenjivački. 'Dobit ćete porezne slobode, ekonomsku autonomiju i bolji standard', naravno, ukoliko zaokružite 'NE'. Njegova politička kratkovidnost ne ide do činjenice kako je ovakav pristup najbolja moguća reklama 'DA' kampanji jer je ovakvim obećanjima indirektno priznao kako je Škotska do sada bila englesko 'trinaesto prase'. Zanimljivo, ukoliko se Škotska odcijepi, Englezi razmišljaju o stvaranju Engleskog Parlamenta s potpunom centralizacijom zdravstvenog i obrazovnog sustava, te lokalne samouprave. Tko šljivi Vels i Sjevernu Irsku!

No, ovakve Cameronove zamisli ne funkcioniraju dobro u UK parlamentu. 'Škoti su u win-win situaciji', jedna je od poruka protivničkih političkih struja koje smatraju kako Škotima ne trebaju ustupci jer 'što je dobro Englezima, trebalo bi biti i Škotima'. Osim ako Englezi nemaju u startu nepravedno veliku prednost pri svim odlučivanjima i sektorima. 'I Škoti i Englezi ovim potezom ostat će slabiji' još je jedan citat iz Daily Maila, iako je to vrlo upitno. Jedino što je pitanje je kojom će valutom baratati Škoti? A ako je to po Englezima 'najveći prikaz inkompetencije škotske politike', onda nema mjesta većoj sikiraciji. Jer svi znamo da Škoti imaju najbolju valutu - naftu.

Nafta, zlato i atomke 'male bebe' za nacionalno samoostvarenje

Englezi godinama guraju kampanju kako je škotska naftna rezerva pri kolapsu i da će se u narednih dvadesetak godina dvostruko smanjiti dnevni financijski priljevi od 'crnog zlata'. Paralelno, problem predstavlja i ono pravo. 310 tona UK zlata moglo bi predstavljati značajan razlog pregovora, naročito jer je u pitanju oko 12.6 milijardi eura kapitala. Englezi razmišljaju čak i o radikalnim potezima, poput prodaje zlatne rezerve i koncesioniranja 'zajedničkih' naftnih polja, ukoliko su ista uopće združeno dobro. Škoti se s time definitivno neće složiti. No, ono što će vrlo vjerojatno odmah raspodijeliti stvarnim vlasnicima su nuklearne bombe u škotskom priobalju.

S tim se ovaj puta ne slaže ni dio škotske političke sfere, naročito oporba. Tako što bi očito rezultiralo automatskim povlačenjem iz NATO pakta (iako NATO to poriče), a EU ih je ionako već prekrižila. Održavanje od čak 3.5 milijardi funti trn je u oku javnosti, a najzanimljivije je da Englezi ne žele pristati na zadržavanje zajedničkog naoružanja uz 'pohranu na engleskom tlu'. 'Škoti će uklanjanjem nuklearnog naoružanja biti primjer čitavom svijetu', zaključuje John Ainslie, koordinator CND-a. Kada se sve zbroji i oduzme - ono što je stvarni problem nije ni nuklearno naoružanje, ni nafta ni zlato. Istina je da će Škoti postati globalni primjer, ali samo u onome čega se svi doista boje - neovisnosti putem referenduma i konačnom slomu globalizacijske politike i prisilnih savezništava radi koristi.

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto