Sjajan nastup Petre Karij sa šahovskom reprezentacijom Hrvatske

Trinaestogodišnja Brođanka Petra Karij od 5. do 7. veljače nastupila je za mladu šahovsku online reprezentaciju Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.02.2021
Sjajan nastup Petre Karij sa šahovskom reprezentacijom Hrvatske


 Natjecanje je organizirano u sklopu inicijative Narodne republike Kine za boljom povezanošću i proširenjem suradnje s zemljama Srednje i Istočne Europe pod nazivom “The Belt and Road“, ili Ekonomski pojas puta svile. Na taj način Kina širi svoj globalni utjecaj na različitim razinama.

Nastupilo je dvadeset reprezentacija, a svaku od njih sačinjavala su dva kadeta i jedna kadetkinja do 14 godina. Natjecanje se odvijalo preko popularnog internetskog portala Lichess, po švicarskom sistemu,u sedam kola, a tempo igre bio je 15 minuta + 10 sekundi dodatka za svaki potez po igraču.

Najviše zahvaljujući Petri Karij, koja je u svojoj grupi  sa 5,5 bodova iz 7 kola, podijelila prvo mjesto, Hrvatska je u konačnici ekipno zauzela sedmo mjesto. 

Osim Petre u ekipi su nastupili Ivor Colev iz ŠK Stridon Štrigova i Roko Jaković iz ŠK Oroslavje. Colev je velika nada hrvatskog šaha, ali je koncem prošle godine doživio tešku tragediju, jer je od posljedica Corone preminuo njegov 42.-godišnji otac Goran. Usprkos tome, Ivor je imao solidan nastup osvojivši 4 boda  iz 7 kola. 

Drugi kadet, Roko Jaković je prilično podbacio osvojivši 2 boda iz 7 kola, što je Hrvatsku stajalo boljeg plasmana.

Petra Karij trenira s FIDE majstorom Robertom Dabom-Peranićem iz ŠK Đuro Đaković. Primjetan je njezin veliki napredak u igri, što je dokazala na ovom natjecanju. Naime, nastupile su tri kineske selekcije, a Petra je Kineskinje potukla s 2,5 – 0,5, uključujući i prvu nositeljicu Wang Youhan. Kineskinje posljednjih dvadesetak godina dominiraju svjetskim ženskim šahom i nije mala stvar pobijediti predstavnice  najjače svjetske velesile.

Nažalost, Petra Karij nastupa za ŠK Konaki iz Novog Virja, a ne za Slavonski Brod.  Već deset  godina ženska ekipa u gradu ne postoji,  jer ŠK Đuro Đaković ne može financijski pokriti sve kategorije natjecanja. 

Zadnje vijesti

36 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, četiri preminule osobe od Covid-19

Ćosić: Slijedimo njegov nauk i promičemo njegove ideje na nove i mlade generacije

Od ponedjeljka popuštanje epidemioloških mjera u županiji, učenici se vraćaju u školske klupe

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić