Vijesti

Ronioci u eko akciji; u teškim uvjetima, iz mutne i brze Save izvukli hrpe smeća

Foto galerija

Staklene i plastične boce, kante, željezne predmete (...) i svakovrsno drugo smeće, što ga je slučajno ili namjerno odbacila ljudska ruka ili pak nanijeli vjetrovi i valovi, izvlačili su ovog vikenda iz mutne i brze Save ronioci, njih više od 50, sudionici tradicionalne eko akcije "Sava 2023." u organizaciji brodskog ronilačkog Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia. 

 
"Cilj je ispunjen - naši su vrijedni ronioci zaronili u rijeku Savu, i u prilično teškim uvjetima i uz nikakvu vidljivost, uspjeli  s dna savskih voda, uglavnom na opip, izvući makar dio onoga čemu tamo nije mjesto", rekao je predsjednik KPA Marsonia Robert Kalanj, na kraju zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u organizaciji ove eko akcije  koja je prvog rujanskog vikenda na SRC Poloj u Slavonskom Brodu okupila više od 100 ronioca iz hrvatskih, ali i ronilačkih klubova iz susjednih nam BiH i Srbije. A stigli su ekipe iz Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar, KPA Vodomar iz Duge Rese, Ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba, Ronilačkog kluba Mostar, Ronilačkog kluba Dunav iz Novog Sada, kao i nekoliko samostalnih ronioca iz Petrinje i Beograda.  
 
 
Za sve njih, koji su se namučili kako bi u zaista teškim uvjetima ronili i kupili smeće s dna rijeke Save, domaćini su osigurali trodnevni kamp, te poslovično bogatu slavonsku trpezu. 
 
"Kao i uvijek ugostili su nas tipično slavonski kako samo Brođani znaju. Iako uz nepovoljne uvjete na Savi, slabu vidljivost i brzi tok, i naša ekipa je zaronila i dala sve od sebe da i mi damo svoj doprinos akciji. Nakon malo muke uvijek dolazi točka razno i za to velika hvala našim domaćinima koji nikad ne podbace", poručili su ronioci iz KPA Vodomar iz Duge Rese. 
 
Ljubomir Paljić iz Ronilačkog kluba Dunav iz Novog Sada došao je u Slavonski Brod prvi put, oduševljen gradom, gostoljubivošću i organizacijom akcije kakvu, kaže, nikad nigdje  još nije doživio. 
 
"Prvi smo puta u Slavonskom Brodu na eko akciji, pa iako je bilo teško roniti jer je Sava takva, mutna i brza, bilo nam je lijepo, zahvaljujući našim prijateljima iz 'Marsonie', koje tradicionalno očekujemo i na našoj eko akciji na Neretvi već slijedeći vikend", rekao je Franjo Soče iz RK Mostar. 
 
"U Hrvatskoj se danas ne roni samo iz zabave; ronioci su i dio sustava civilne zaštite i spašavanja, i puno radimo na ekologiji. To nam je i u našem klupskom statutu, uz promicanje ronjenja kao sporta, očuvanje okoliša, naših rijeka, jezera i mora nam je imperativ i zato već godinama oganiziramo i kod nas ali sudjelujemo i na eko akcijama diljem Hrvatske i susjednih nam zemalja", rekao je Robert Kalanj, te najavio još jedno akciju u suradnji s Udrugom 'Rangeri - čuvari prirode'. 
 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija