Raspisana licitacija za gradnju vatrogasnog doma u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 18. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.07.2021
Raspisana licitacija za gradnju vatrogasnog doma u Brodu


 64. Veliki antički grad Rim iznenada se našao u plamenu. Vatrena stihija koju je navodno podmetnuo car Neron trajala je šest dana i sedam noći i potpuno uništila devet od 14 gradskih četvrti.

1290. Kralj Edvard I. protjerao je Židove iz Engleske. 

1536. Engleski Parlament za vrijeme vladavine Henrika VIII donio odluku o nepriznavanju papinske vlasti u Engleskoj.

1827. umro je jedan od tad najuglednijih i najpoznatijih Brođanina Toma plemeniti Jarić iz Brodskog brda. Potječe iz bogate porodice trgovaca i ugostitelja, koja vuče brodsko porijeklo još iz turskih vremena (tada su se zvali Jahići). Sahranjen je u kapelici sv. Lovre na gradskom groblju. 

1878. vojska Austro-Ugarske prešla u Bosnu. Tim je povodom na Savi kod samostana u Brodu postavljen pontonski most tipa Birago koji je konstruirao austrijski vojni inženjer. 

1896. jaka tuča veličine kokošjeg jajeta uništila je sve nasade i vinograde od Oriovca do Bukovlja. 

1899. raspisana je licitacija za gradnju vatrogasnog doma u Brodu. Usvojena je ponuda Antuna Stanzela i Dinka Collusia. U temeljni kamen stavljena je povelja s tekstom: „Vatru gasi, brata spasi. Brat je mio, koje vjere bio.“. Dom je sagrađen za godinu dana, pa je 6. Srpnja obavljena svečana kolaudacija zgrade. 

1925. objavljena je po prvi put knjiga Adolfa Hitlera „Mein Kampf“ (Moja borba).

1940. orkansko nevrijeme poharalo je mjesta Lužane, Rastušje, Bukovlje i Podvinje. Tuča i ciklon su uništili gotovo sve usjeve na poljima, a porušeno je i mnogo krovova kuća u navedenim mjestima. 

1948. juniori Košarkaškog kluba „Crvena zvijezda“ iz Slavonskog Broda, osvojili su naslov prvaka Hrvatske, pobijedivši u finalnom turniru juniore Zagreba s 22:14, poluvrijeme 12:6. 

1969. izvršen je tehnički prijem prvog, na glavnom trgu Broda sagrađenog deseterokatnog nebodera. Godinu dana nakon toga još će trajali su unutrašnji popravci, jer u neboderu su toliko nesolidno izvršeni radovi da su popravci bili potrebni u gotovo svim stanovima. 

1980. Sva tri vijeća Skupštine općine Slavonski Brod prihvatila su prijedlog izmjene naziva Metalskog elektrotehničkog školskog centra „Đuro Đaković“. Od tada se zove Tehnički obrazovni centar „Đuro Đaković“ (TOC). 

1986. načinjeni prvi snimci potonulog broda „Titanic“.

1991. U noći 18./19. srpnja došlo je do snažne eksplozije u caffe-baru „Astoria“ u Slavonskom Brodu u kojoj su teške opekline zadobili Marko Prkačin, Darko Firec i Josip Srnjaković.

1991. Predsjedništvo bivše SFRJ usvojilo je odluku o povlačenju bivše JNA iz Slovenije, nakon što je ta bivša jugoslavenska republika 25. lipnja proglasila samostalnost.

1992. Ratni brodovi NATO-a uplovili su u Jadransko more radi kontrole provođenja sankcija UN protiv SR Jugoslavije, u prvoj takvoj operaciji u Europi od Drugog svjetskog rata. 

2002. Švicarska vlada podnijela zahtjev za prijem u UN. Taj korak će dovesti do gubitka neutralnosti te zemlje, koju je uživala već 200 godina.

2010. u Zadru otvorene 2. Hrvatske svjetske igre.

2013. Gradsko vijeće Detroita, sa dugom od 20 milijardi dolara, podnijelo zahtjev za odlazak u stečaj, što predstavlja najveći bankrot jedne općine u povijesti SAD-a.

2018. Slavonski Brod na glavnom gradskom trgu dostojanstveno je dočekao Marija Manđžukića jednog od najboljih strijelaca i igrača reprezentacije svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. Tom je prigodom Mariju uručena Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda. 

Rođeni na današnji dan su: Nelson Mandela, južnoafrički političar (1918.), američki astronaut, John Glenn (1921.), Dara Ćaletić, srpska glumica (1934), Marc Girardelli, luksemburški alpski skijaš (1963.), Vin Diesel, američki glumac (1976.), Zrinska Cvitešić, hrvatska glumica (1979.). 

Umrli na današnji dan su: Francesco Petrarca, talijanski pjesnik (1374), Michelangelo da Caravaggio, talijanski slikar (1610.), Fran Folnegović, hrvatski političar (1903), Jure Pelivan, prvi predsjednik Vlade Republike BiH (2014.).

Zadnje vijesti

U petak u Zagrebu počinje Prvenstvo Hrvatske u olimpijskim disciplinama

Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu

U 10 ujutro 50-godišnjaku izmjerena koncentracija alkohola od 3,57 promila

FOTO GALERIJA

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Održana 20. Smotra folklora "Inati se Slavonijo" u Šumeću

U tijeku završni radovi na uređenju komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod