Prvih 8 mjeseci više do 50 posto više dolazaka turista u BPŽ

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022. u Brodsko-posavskoj županiji sustav eVisitor je evidentirao 53% više dolazaka turista u odnosu na 2021 .

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.09.2022
Prvih 8 mjeseci više do 50 posto više dolazaka turista u BPŽ


 Bilježimo 25.726 dolazaka u 2022. u odnosu na prethodnu 2021. godinu kada je zabilježeno 16.815 dolazaka turista.

Evidentno je da raste broj agencijskih organiziranih dolazaka i to za 119% u odnosu na prethodnu godinu. 

Rezultat je to kontinuiranog ulaganja u promociju naše destinacije kao i ulaganje u kvalitetu sadržaja i obogaćivanje raznolikosti sadržaja turističkih proizvoda, ali i potpora turističkim agencijama koje TZ Brodsko – posavske županije putem Javnog poziva subvencionira za područje Brodsko – posavske županije. 

Što se tiče noćenja turista bilježimo 31,05% više noćenja domaćih i stranih gostiju nego u istom razdoblju prošle godine.  U  osam mjeseci ove godine ostvareno  je 42.853 noćenja, dok je u istom razdoblju 2021. ostvareno 32.699 noćenja, od čega 26.435 stranih te 16.418 domaćih gostiju. Prema strukturi stranih turista e Visitor sustav bilježi slijedeće rezultate ovim redoslijedom; prvo su gosti iz Njemačke, zatim iz Bugarske, Italije, Švicarske, BiH, Francuske i Slovenije.

Najveći porast noćenja u postocima u odnosu na prethodnu godinu bilježimo na području turističke zajednice općine Garčin i područje TZ Meridijana Slavonica.

Ohrabruje i činjenica da smo po broju noćenja u promatranom razdoblju zabilježili porast od 3,82% u odnosu referentnu pred pandemijsku  2019. Do kraja ove godine očekujemo nastavak  trenda  rasta noćenja i dolazaka turista.

Navedeni rezultati ukazuju samo na jedno – gosti traže autohtono, originalno i turistički nepotrošeno uz boravak u prirodi, a upravo to nudimo u našoj županiji. Eko-etno sela, rančevi, salaši, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma, naša županija premrežena je stazama, pa se gotovo svaki njezin dio može istražiti biciklom. Do svih naših destinacija stiže se lako i brzo, na manje je od dva sata vožnje automobilom od Zagreba, a uskoro će se moći i riječnim putem.

U nautičkom turizmu leži veliki potencijal Brodsko-posavske županije pa je jedna od naših najvažnijih projekata izgradnja međunarodnog modernog putničkog pristaništa u Slavonskom Brodu koje bi trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine. Dio je to velikog projekta sufinanciranog sredstvima EU u sklopu kojeg se obnavlja i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom. Brod će kao jedna od najvećih atrakcija Brodsko-posavske županije biti usidren u novom pristaništu koje je s još šest hrvatskih riječnih pristaništa na Savi, Dravi i Dunavu ovoga ljeta i dobilo i novi jedinstveni vizualni identitet. 

Kontinuirano ulaganje u turističku infrastrukturu, još intenzivnija suradnja javnog i privatnog sektora, promocija i prezentacija na ključnim turističkim tržištima, podizanje kvalitete usluga i sadržaja generirat će rast turističkih rezultata u Brodsko-posavskoj županiji koja je turistima sve atraktivnija, zaključuje direktorica Turističke zajednice Ružica Vidaković.

 

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto