Prvi Susreti kazališta u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 28. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 28.09.2022
Prvi Susreti kazališta u Slavonskom Brodu


 892. prvi pisani spomen gradića Livna.

1725. rođen Arthur Guinness, osnivač istoimene vrste piva.

1809. počela je padati kiša i nije prestajala tri dana. Došlo je do tako silovite poplave Save, da su Brođani brali kukuruz iz čamaca. 

1850. u Hrvatskoj je toga službeno otvoren telegrafski (brzojavni) ured u Zagrebu, čime je uspostavljena prva telekomunikacijska veza Hrvatske s ostatkom svijeta.

1886. rodio se u Brodu na Savi pjevač tenora Jarić Muk (pravo ime Stjepan). Debitirao je 1913. godine kao Don Jóse u pruskom Dvorskom kazalištu u Kasselu, gdje dobiva stalni angažman i 1914. godine nastupa kao Faust.. Prema vlastitoj izjavi, pjevačku karijeru završio je 1928. godine. 

1928. Alexander Fleming otkrio penicilin.

1934. rodio se u Krnjeuši, općina Bosanski Petrovac, Josip Jurjević profesor. Radio je u Gundincima, Vrpolju, Slavonskom Brodu i Osijeku. U dva četverogodišnja mandata bio je direktor i glavni odgovorni uredni informativne ustanove „Brodski list i Radio Brod“. 

1949. u Rijeci rođen Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i kardinal.

1951. u prodavaonici Borovo na glavnom gradskom trgu prodano je oko 500 pari obuće u jednom danu. Dnevna je prodaja bila popraćena neviđenim gužvama i redovima jer je vladala velika nestašica obuće. Za odjeću i obuću čekalo se po cijelu noć kako bi se ujutro moglo doći na red za kupnju. Cijele obitelji izmjenjivale su se čekajući u redovima.

1961. Sirija je istupila iz Ujedinjene Arapske Republike (UAR) i postala samostalna republika.

1969. U Gunji sagrađena prva džamija na području Hrvatske.

1974. Slavonskom Brodu dramski umjetnici sudjelovali u prvom Susretu profesionalnih kazališta Hrvatske, koji će trajati dva tjedna. Bila je to sigurno najznačajnija kulturna manifestacija ikad održana u Brodu, a nakon Dubrovačkih ljetnih igara i najznačajnija kulturna manifestacija u Hrvatskoj. Više od 500 vrhunskih glumaca, režisera, scenografa, kostimografa i drugih kulturnih radnika, i dvadeset novinara koji su to pratili, govore o značaju ovog kulturnog događaja u kojem su, osim Brođana, uživali i ljubitelji kazališta iz cijele Slavonije i Bosanske Posavine.

1981. umro je stomatolog dr. Ivo Čupar, rođen u Brodu na Savi 29. rujna 1901. godine. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta, član Akademije znanosti i dobitnik nagrade za životno djelo. 

1992. oko 13 sati pet zrakoplova Mig-23 obrušavanjem je ispalilo na industrijske i civilne objekte 17 raketa, a potom još i osam teških aviobombi „krmača“. Stradali su rubni dijelovi Mjesne zajednice „J. J. Strossmayer“ napose između kraja Ulice sv. Lovre i Donje Vrbe i uz Glogovicu. Deset je osoba lakše i teže ranjeno, a materijalne su štete velike. 

2000. Posjetom bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona jeruzalemskoj „Svetoj stijeni“, muslimanima poznatoj kao Al-Haram As-Sharif na kojoj se nalazi džamija Al-Aqsa, jedno od najsvetijih mjesta Islama, započela je Druga Intifada.

2001. umro je u zagrebu neurokirurg Anto Matković rođen u Novom Selu pokraj Bosanskog Broda 7. studenog 1943. godine. Bio je šef odjela i ravnatelj bolnice u Zagrebu, utemeljitelj je i dužnosnik Hrvatskog neurokirurškog društva. 

2005. Počeli radovi na izgradnji koridora 5c nedaleko Starih Perkovaca. Brođani grade najzahtjevniji dio trase.

2012. U nakladi Posavske Hrvatske i Gradske knjižnice objavljena je i promovirana knjiga Tomislava Lukića „Toksikologija gljiva“. U knjizi je obrađeno 65 otrovnih gljiva u Europi. 

2014.u Berlinu srušen svjetski rekord u maratonu. Kenijac Wilson Kipsang Kiprotich pobijedio je u vremenu novog svjetskog rekorda od 2 sata, 3 minute i 23 sekunde. Za 15 sekundi je nadmašio dosadašnji svjetski rekord sunarodnjaka Patricka Makau Musyokia.

Rođeni na današnji dan su: Caravaggio, talijanski slikar (1573.), Mate Balota, hrvatski književnik (1898.), talijanski glumac Marcello Mastroianni (1923.), francuska glumica Brigitte Bardot (1934.), finski vozač Formule 1 Mika Häkkinen (1968.), Dušan Bućan, hrvatski glumac (1976.), , Bojan Jambrošić, hrvatski pop pjevač (1985.), hrvatska atletičarka Danijela Grgić (1988.), Marin Čilić, hrvatski tenisač (1988), 

Umrli na današnji dan su: Pompej, veliki rimski vojskovođa (48 p.n.e), Stevan Mokranjac kompozitor (1914), egipatski državnik Gamal Abdel Naser (1970.), Vicko Krstulović, hrvatski političar (1988.), Miles Davis američki jazz pjevač(1991), Vicko Krstulović, hrvatski političar (1988), Pierre Trudeau, kanadski državnik (2000.), Elia Kazan, američki filmski režiser (2003), Šimon Peres izraelski političar (2016), Predrag Ejdus, glumac (2018). 

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto