SB danas

Prvi hrvatski kralj Tomislav nadmoćno pobijedio bugarsku vojsku

Prvi hrvatski kralj Tomislav nadmoćno pobijedio bugarsku vojsku

 927. Prvi hrvatski kralj Tomislav nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona u planinama istočne Bosne. Granice se nisu mijenjale, ali je Hrvatsko kraljevstvo ojačalo s vojnog i gospodarskog aspekta.

 
1285. ponovno je posvećena zadarska katedrala sv. Stošije nakon obnove kroz čitavo 13. stoljeće. Katedrala je trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u daleku povijest, još u 4. ili 5. stoljeće.
 
1358. Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I uručio je gradu Dubrovniku Višegradsku povelju kojom je Dubrovačka republika dobila samoupravu
 
1703. Ruski car Petar Veliki osnovao je Sankt Peterburg, oko pet kilometara udaljen od ušća Neve u more. Tada je započela i gradnja prve građevine - tvrđava Petra i Pavla. Od 1917 grad je preimenovan u Petrograd, 1923. u Lenjingrad, a 1991. vraćeno mu je ime Sankt Peterburg.
 
1806. francuska vojska ušla u Dubrovnik, Rusi bombardirali grad s mora, a njihovi saveznici Crnogorci napali su kopneni teritorij. Nakon odbrane, Francuzi nisu napuštali Dubrovnik, nego su, dapače, dvije godine kasnije ukinuli Republiku i stavili njen teritorij u sastav Francuskog Carstva.
 
1875. Rođen je u Garčinu bosansko-srijemski i đakovački biskup Antun Akšamović, profesor teologije i rektor sjemeništa u Đakovu. Za biskupovanja obnovio je đakovačku katedralu koja je 1933. stradala u požaru. 
 
1933. U distribuciju je pušten Disneyev crtani film Tri raščića, koji je nagrađen Oscarom
 
1937. U kalifornijskom gradu San Franciscu otvoren je most Golden Gate, jedan je od najvećih visećih mostova na svijetu, (osmo mjesto u svijetu). Ukupna dužina mosta je 2,7 kilometara, a visina od vode 67 metara dok se vrhovi tornjeva uzdižu do 227 metara.
 
1942. U okupiranoj Čehoslovačkoj smrtno je ranjen šef Gestapa Reinhard Heydrich. Agenti koji su padobranima izbačeni nad Češkom iz britanskog aviona, priredili su Heydrichu zasjedu kad je u svom otvorenom Mercedesu prolazio kroz praško predgrađe. 
 
1947. u Slavonskom Brodu se pojavila epidemija tifusa koja je vladala gotovo mjesec dana. 
 
1992. Tog kobnog proljetnog poslijepodneva granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajici u susjednoj Bosni na Slavonski Brod u naselju Plavo polje, usmrtila je troje djece Dejana Mijatovića, Sabinu Hodžić i Bojana Timarca.
 
1994. Ruski književnik Aleksandar Solženjicin, nakon dvije decenije provedene u izbjeglištvu, vratio se u domovinu 
 
1995. američkom glumcu Cristopheru Reeveu dogodila se jedna od najtežih nesreća koje mogu zadesiti čovjeka. Naime, nakon pada s konja slomio je vratnu kralježnicu i ostao paraliziran od vrata naniže. To se stanje zove tetraplegija i karakterizira odsutnost osjeta i mogućnosti pomicanja svih mišića ispod mjesta ozljede.
 
 
1999. Međunarodni sud u Hagu optužio Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcionera Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu..
 
2006. U snažnom zemljotresu u indonezijskom gradu  Yogyakarta poginulo oko 5.000 ljudi.
 
2014. U Zagrebu predstavljena je „Slavonska košarica“. Riječ je o klasteru više od stotinu proizvođača hrane, pića i rukotvorina te pružatelja turističkih usluga s područja regije Slavonije. 
 
2020. Grad Slavonski Brod potpisao ugovor s tvrtkom GIC Gradnje d.o.o. iz Zagreba za izgradnju i rekonstrukciju novog Autobusnog kolodvora, na dosadašnjoj lokaciji. Vrijednost radova je 27.170.780,41 kuna. Novi kolodvor svojim kapacitetima zadovoljavat će sve potrebe građana i autobusnih prijevoznika koji prometuju kolodvorom
 
2020. povijesni dan za Brodsko-posavsku županiju i Grad Slavonski Brod. Senat Sveučilišta u Osijeku jednoglasno je izglasao promjene koje će dovesti do odvajanja njegovih slavonskobrodskih sastavnica te formiranja novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu
 
Rođeni na današnji dan su: Ante Trumbić, hrvatski političar (1864), Aleksa Šantić, pjesnik (1868), Kristofer Lee, glumac (Drakula) (1922), Henry Kissinger, američki političar (1923), Branko Sokač, hrvatski geolog (1933.), Ivo Brešan, hrvatski književnik (1936.), hrvatski glumac, Zlatko Crnković (1936.), Brane Oblak, nogometaš (1947), Branko Đurić, bosanskohercegovački glumac (1962.), Jamie Oliver, engleski kuhar (1975), Lucenzo, francuski pjevač (1983) 
 
Umrli na današnji dan su: car Niccolò Paganini, talijanski violinist i skladatelj (1840.), bakteriolog Robert Koch (1910.), Vjekoslav Spinčić, hrvatski političar (1933.), Vuk Vrhovec, liječnik (1952), Džavaharlal Nehru, indijski državnik (1964).

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija