Vijesti

Projekt „Hrana kroz život“ za oboljele od celijakije i šećerne bolesti

Projekt „Hrana kroz život“ za oboljele od celijakije i šećerne bolesti

Bezglutenska prehrana često se susreće u kontekstu zdravih stilova života. Istovremeno, postoji određeni broj ljudi koji su uistinu alergični na gluten, imaju intoleranciju ili boluju od bolesti zvane celijakija. Oni zbog zdravstvenih razloga moraju u potpunosti izbaciti namirnice koje sadrže gluten. Neki slučajevi su toliko ozbiljni, da je po život opasno ako osoba konzumira namirnicu koja je bila u doticaju s drugom namirnicom koja sadrži gluten. Hrana za oboljele od celijakije mora se pripremati u posebnom posuđu, koje nije imalo doticaj s glutenom. Jasno je da takvi su takvi uvjeti iznimno zahtjevni ne samo za osobu oboljelu od celijakije, nego i za kućanstvo u kojem žive. Često se događa da se osobe oboljele od celijakije osjećaju marginaliziranima, jer ne mogu jednostavno ući u obližnju pekarnicu i kupiti kiflu. 

Iako je ponuda bezglutenskih proizvoda sve veća i veća, to je još uvijek vrlo skromno, a oboljeli su često prepušteni sami sebi. Potrebu za jačanjem svijesti o celijakiji prepoznala je tvrtka Enzita d.o.o. koja u partnerstvu s tvrtkom Zdrava hrana bez glutena j.d.o.o. provodi projekt Hrana kroz život. Uz osobe oboljele od celijakije, projekt je usmjeren i na dijabetičare. 

Kroz projekt su razvijeni novi recepti koji pomiču granice konvencionalne prehrane i prehrane koja uključuje ograničenja zbog namirnica koje štete oboljelima. Na novosnovanom YouTube kanalu projekta Hrana kroz život, dostupni su recepti za slasne deserte, torte, kolače, napitke itd. koji ne uključuju šećer, brašno, jaja, nego isključivo namirnice bez glutena te prirodne zaslađivače prihvatljive dijabetičarima. Iako zvuči nevjerojatno, moguće je napraviti vrlo ukusan desert kojeg s punim pravom možemo nazvati zdravim, poput ovog pjenastog od avokada i naranče. 

Mousse od avokada i naranče 

Od namirnica je potrebno sljedeće; 

  • 250 g mesa avokada
  • 130 ml svježeg soka naranče
  • 3 žlice naribane korice od neprskane naranče
  • 280 – 300 g datulja
  • 3 – 4 žlice sirovog kakao praha

Priprema:

  1. Datulje potopite u vodi da omekšaju.
  2. Sve sastojke stavite u blender do fine kremaste smjese.
  3. Staviti u željene posudice i u hladnjak na nekoliko sati.

Vrijedna je ovo inicijativa tvrtke Enzita d.o.o., koja projekt provodi s ciljem transformacije poduzeća u društveno poduzetništvo. Upravo zato na web stranici projekta možete pronaći još novih i zanimljivih recepata: Hrana kroz život.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost poduzeća  Enzita d.o.o.

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija