Predstavljen online katalog hrvatskih proizvoda

Za poduzetnike sada postoji brži i lakši put do ulaska u sustav javne nabave - Hrvatska gospodarska komora predstavila u Sl. Brodu Online katalog hrvatskih proizvoda

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 02.06.2016


 Državni proračun, a onda i domaći proizvođači gube doslovno milijarde svake godine. I to upravo zbog izostanka sudjelovanja u poslovima javne nabave. Naime ukupna vrijednost godišnje javne nabave iznosi gotovo trećinu državnog proračuna, odnosno 42 milijarde kuna. Od toga vrlo malo odlazi domaćim proizvođačima.

Nakon što je Hrvatska udruga poslodavaca zatražila veću afirmaciju načela ekonomski najpovoljnije, umjesto najjeftinije ponude, u borbu za pravedniji sustav prema domaćim ponuđačima krenula je i Hrvatska gospodarska komora.

U ožujku su predstavili javnosti Online katalog hrvatskih proizvoda. Riječ je o prvom objedinjenom servisu koji će omogućiti lakše povezivanje ponude i potražnje u sustavu javne nabave. Online katalog predstavljen je i u Sl. Brodu. 

50-ak proizvođača je u procesu provjere, a do kolovoza je cilj doseći brojku od tisuću. Kako ga koristiti: iz komore pojašnjavaju, prijava i korištenje relativno je jednostavno. Glavni je cilj ovoga projekta legalno pomoći domaćim tvrtkama na tržištu, a dodatni motiv povezivanje proizvođača.

Prijava proizvoda je na samim tvrtkama, a izravno u katalog ulaze oni koji imaju oznaku hrvatska kvaliteta ili hrvatski proizvod. Kriterij je da je riječ o hrvatskim proizvodima, točnije isključivo onima koji su u cijelosti ili tijekom završne obrade proizvedeni u u Hrvatskoj. HGK kao i s projektom "Kupujmo hrvatsko", kažu, želi zaštititi domaću proizvodnju, povećati količinu poslova koje u javnim nabavama dobiju hrvatske tvrtke te tako u konačnici povećati BDP i zapošljavanje. 

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"