Predsjednica Grabar-Kitarović: "Što prije građanima Sl. Broda moramo osigurati čisti zrak"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka u Slavonskom Brodu kazala je da "što prije građanima Slavonskog Broda moramo osigurati čisti zrak".

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.10.2018


 Grabar-Kitarović je na početku kazala da su na sastanku bili predstavnici ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Azimov, ministar Tomislav Ćorić kao i predstavnike Plinacroa i Croduxa. Kazala je da je tema razgovora bila "operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije nafte Brod" sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, a u skladu s dogovorom s najvišim vrhom Rusije "kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici". Naglasila je da Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali da je najodgovornija za "visoke razine sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari koje utječu na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu.

"U razgovorima s predsjednikom Putinom i drugim odgovorim ruskim ministrima dogovorili smo da će se plinofikacijom Rafineri velikim dijelom riješiti pitanje onečišćenja zraka i za oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova i da će se tome pristupiti na način da se dovede plin do odgovarajuće točke u Hrvatskoj kako bi se rafinerija nafte Brod izravno mogla priključiti na tu točku", kazala je predsjednica i dodala kako su zbog toga ministar Ćorić i ministar Đokić iz RS potpisali protokol o suradnji na realizaciji tog projekta 31. listopada 2017.

"U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa i Croduxa i Zarubežnjefta odnosno grupe Optima i danas smo razgovarali o prijepornim pitanjima koji su još na stolu i koje treba riješiti. Uglavnom su to pitanja komercijalne prirode kako bi se moglo pristupiti rješavanju ovog problema, odnosno implementaciji toga dogovora, vodeći računa o interesima sviju, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice da im što prije omogućimo čisti zrak, poštujući i komercijalne, ali i pozitivne propise Hrvatske", kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica se osvrnula i na eksploziju i požar koji se jučer dogodio u Rafineriji Brod. "Obiteljima i radnicima u Rafineriji Brod želim izraziti žaljenje zbog havarije koja se dogodila noćas i zbog toga što je bilo i ozljeda, a posebnu sućut izražavam obitelji poginulog radnika", kazala je predsjednica.

"Plinofikacija Rafinerije Brod iz naše perskeptive nema alternativu", kazao je nakon sastanka ministar Ćorić.

Na sastanku s predsjednicom u Slavonskom Brodu bili su predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske federacije i tvrtke Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu, a među sudionicima je bilo i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Za nas je prioritetno popravljenje ekološke situacije na Rafineriji Brod. Taj projekt ima dvije komponente - modernizacija postrojenja kako bi mogao primati plin i izgradnja plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin", kazao je Sergej Kudrjašov, generalni direktor Zarubežnjefta.

"Danas smo postigli ozbiljan pomak. Nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor i da ćemo uskoro dobiti podatke dijagnoze postojećeg produktovoda i na temelju toga definirati neke vremenske okvire", kazao je Kudrjašov.

"Rafinerija će moći primiti plin u drugom kvartalu 2019. godine i do kraja 2019 godine možemo imati Rafineriju Brod koja bi mogla biti pogonjena na plin", rekao je ministar Čorić.

izvor: NIinfo.com

Zadnje vijesti

Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina bilo je žrtva elektroničkog nasilja

Projekt Kuće Brlić dobitnik nagrade „Simply the best“ za inovativnu realizaciju nove turističke atrakcije

Pod utjecajem droge upravljao vozilom

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto