Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs

Kršćani istočnog obreda, koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru, danas slave Uskrs. Zbog pandemije koronavirusa, vjernici su pozvani da Uskrs provedu u krugu svoje najbliže obitelji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.05.2021
Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs


 Podsjetimo, na Uskrs se u crkvama blagoslivlja hrana – kuhana jaja te tradicionalna jela pasha i kuliš. Jaja se boje u crveno, boju Isusove krvi na križu. Pasha je ruski specijalitet od sira i riže. Kuliš je pak tradicionalni ruski kolač koji se mijesi uoči najvećega kršćanskog blagdana. Komadić tog kolača na uskrsno jutro, vjeruje se, donosi sreću i napredak.

– Na taj dan se u pravoslavne hramove unose mlade vrbove grančice koje se nakon liturgije i posvećenja dijele narodu i djeci te se obavlja trokratni ophod oko hrama. Grančice vrbe se odnose kućama i stavljaju pored ikona i kandila.

Na dan Uskrsa s hramova zvone sva zvona javljajući tako dolazak velikog praznika, vjerni narod odlazi u crkvu, i pričešćuje se na uskrsnoj liturgiji. Na posvećenje se nose i farbana jaja. „Poslije liturgije, narod se međusobno pozdravlja riječima „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“ i taj pozdrav traje sve do Spasovdana. I kod kuća se ukućani pozdravljaju tim pozdravom . Domaćin onda pali svijeću u kući, uzima kadionicu i tamjan te okadi sve ukućane , otpjevaju vaskršnji tropar ili pročitaju molitvu „oče naš“ i sjedaju za svečanu trpezu, proslavljajući praznik Vaskrsa – kaže novogradiški paroh Ognjen Tendžerić za Radio NG.

 

Proslava najvećeg kršćanskog blagdana, u pravoslavnoj zajednici, i ove je godine drugačija. Tradicionalna liturgija, održana je, uz manji broj. Posljedice epidemije koronavirusom, osjetile su sve vjerske zajednice. No slavlje Isusovog uskrsnuće nije izostalo, samo je premješteno u okrilje domova vjernika, gdje nije nedostajalo tradicije.  Jer crkva, nisu samo običaji, ili liturgija, već upravo vijernici. 

Zadnje vijesti

Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda

Poraz Marsonije od Vuteks Sloge u zadnjoj minuti utakmice

Omladinac iz Gornje Vrbe potvrdio naslov prvaka u MŽNL

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić