Potpisan Daytonski sporazum

Dogodilo se na današnji dan 21. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.11.2022
Potpisan Daytonski sporazum


 1871. Moses Gale patentirao upaljač.

1877. Thomas Alva Edison objavio izum fonografa, prvog stroja za bilježenje zvuka.

1898. Marie Curie i Pierre Curie otkrili su radij. 

1916.  umro austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Franjo Josip. Vladao je gotovo 68 godina i time postao treći najduže vladajući vladar u europskoj povijesti. Oženio se svojom sestričnom Elizabetom („Sissi“).

1925. poplava kakva se ne pamti imala je svoj vrhunac. Sava je dosegla zidine samostana. Vijuš je potpuno pod vodom, a Mucvanj se počeo iseljavati. Nekim kućama u Bosni vidjeli su se samo krovovi. 

1954. osnovano je u Brodu „Turističko društvo“. Prvi predsjednik skupštine društva bio je direktor Komercijalne banke Ivica Damjanović. „Turistički biro“, kao poslovnica društva, otvorena je 15. travnja 1957. Voditelj poslovnice bila je Teodora Uzelac. 

1963. Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio upotrebu lokalnih jezika u crkvenim obredima umjesto latinskog.

1973. Branko Štimac, novinar i urednik „Brodskog lista“ umro je 21. studenog u 44 godini života. Novinarstvom se počeo baviti 1952. godine i radio je u redakcijama sarajevskog „Oslobođenja“, te „Privrednog pregleda“, „Komunista“ i „Kulture“. U Brod se vratio 1965. godine. 

1985. U 53. godini preminuo Ivo Serdar, hrvatski glumac. Podrijetlom je od obitelji bunjevačkih Hrvata.

1991. Maslenički most koji je sagrađen 1960. godine, srušen je za vrijeme Domovinskog rata. Imao je luk raspona 155 m, a ukupna dužina mu je bila 314 m. Visina nad morem iznosila je 55 m. Most je bio na mjestu gdje je Novigradski kanal najuži, na Masleničkom ždrilu. Bez Masleničkog mosta bila je otežana komunikacija Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Most je obnovljen i otvoren za promet 2005. godine. Bio je to veliki pothvat montera „Đure Đakovića“ koji su u rekordnih sedam mjeseci završili sve metalske radove na čeličnoj konstrukciji mosta. U blizini je sagrađen i betonski most na trasi autoceste A1 (Zagreb-Split), koji je većih dimenzija, ali i izloženiji buri.

1994. aerodrom Udbine bombardiralo 36 bombardera NATO-a. Napad je uslijedio nakon pisma predsjednika Tuđmana upućeno Ujedinjenim narodima u kojem optužuje krajiške Srbe da sa tog aerodroma napadaju Bosnu i Hercegovinu. Bila je to najveća zračna operacija NATO-a od osnivanja 1949 godine. 

 1995.  U vojnoj bazi Wright – Patterson u gradu Daytonu SAD, zaključeni mirovni pregovori između Republike Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine i tzv. SR Jugoslavije, uz posredovanje SAD i vodećih europskih država. Sporazum su potpisali Alija Izetbegović, Franko Tuđman i Slobodan Milošević. Federacija BiH dobila je 51% teritorija a Republika Srpska 49%. Ovim sporazumom okončan je rat u BiH.

1996. Demonstracije za opstanak radija 101 na Trgu bana Jelačića dogodile su se na današnji dan.

2007. Hrvatska nogometna reprezentacije na Wembleyu pobijedila je Englesku s 3:2 i tako ih izbacila s EURA 2008., što je predstavljalo najveće iznenađenje kvalifikacija. Umjesto Engleske, na EURO se uz Hrvatsku, plasirala Rusija.

2017. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa većinom ministara predsjedao je u Slavonskom Brodu 3. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici je pozdravljen visok iznos ugovorenih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova od 1,54 milijarde kuna u okviru Projekta Slavonije, Baranje i Srijema koji je ugovoren u protekla četiri i pol mjeseca. 

2021. Poznati talijanski diskontni lanac Eurospin u Slavonskom Brodu otvorio svoju trgovinu. To je druga takva trgovina u Slavoniji.

2021. u Zagrebu organiziran prosvjed protiv COVID-potvrda na kojem je sudjelovalo više tisuća građana. Prosvjednici su krenuli s Trga Francuske republike i s Trga fašizma te se spojili na Trgu bana Josipa Jelačića. Oni su inicijativa Prava i slobode i za njih cijepljenje protiv COVIDA nije rješenje i traže ukidanje covid potvrda koje su obavezne u zdravstvu, socijali te državnim i javnim službama. Dio prosvjednika s Trga bana Jelačića otišao je prosvjedovati i pred zgradu HRT-a.

Rođeni na današnji dan su: Voltaire, francuski književnik (1694.), Milka Planinc, jugoslavenska političarka (1924), britanska glumica Nicollette Sheridan (1963.), Damir Karakaš, hrvatski književnik (1967).

Umrli na današnji dan su: Voltaire, francuski književnik (1694), ruski pisac Ivan Krilov (1844.),Pere Ljubić hrvatski književnik(1952.), Ivo Serdar, hrvatski glumac (1985), Mladen Bašić, hrvatski pijanist i dirigent (2012.). 

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto