Priče

Posavski pejzaži u fokusu likovnih umjetnika 43. saziva akvarelističke kolonije "Sava"

Posavski pejzaži u fokusu likovnih umjetnika 43. saziva akvarelističke kolonije "Sava"

Slavonski pejzaži, Sava, ali i drugi apstraktni motivi predstavljeni su na izložbi 43. saziva Akvarelističke kolonije "Sava". Jedan od osmero umjetnika saziva iz 2022. godine bio je profesor Zagrebačke likovne akademije Siniša Reberski.

"Meni je akvarel izuzetno drag, mada ga bije zao glas da je najteža slikarska tehnika. Meni je užasno teško dignuti 150 kg u benču, a nekima je to jako lako, ali meni je zato lako slikat akvarel a nekima je to jako teško", kaže likovni umjetnik Siniša Reberski.

Kroz četiri desetljeća rada kolonije sudjelovalo je više od 350 autora.

"Akvarel je kao svaka druga likovna tehnika, otvorena za eksperimentiranje. Ono što se može postići u ulju, akriliku, može se apsolutno postići i u mediju akvarela. S tim da ne zaboravimo reći da je ipak medij akvarela zapravo najteža likovna tehnika, koja ne dopušta kolebljivost, nesigurnost, dakle, autor mora imati pored talenta i jako dobro tehničko znanje da bi mogao realizirati svoju nakanu", govori Branimir Pešut, voditelj "Kabienta akvarela" Galerije umjetnina.

U novi 44. saziv pozvano je 7 slikara.

"Marko Živković je tu, Goran Petrač, Dejan Kljun, Paolo Hrga, Zoran Durbić, Darko Jovanović, Siniša Simon i Ana Pintarić će zasigurno imati dovoljno vremena da upoznaju savski pejzaž, Posavinu, Slavonski Brod i da naravno u srazu s tim motivima naprave zaokruženo slikarsko djelo", navodi Pešut.

Biti dio tradicije koja traje više od 40 godina ovim je umjetnicima zasigurno posebna čast.

"Perfektno, dapače, napominjem još jedanput, vrlo rado se vraćam i svaki saziv je na neki način samo potvrda da ima tradiciju i da će to i dalje živjeti. U svakom slučaju želim sazivu sve najbolje i da još dugo dugo traje", ističe likovni umjetnik Igor Konjušak.

Medij akvarela mu je, kaže, prva ljubav.

"Riječ je o akvarelu, o vodi stajačici. U ovom slučaju imam tri izložaka, rađeni su u enformelu. Premda po vokaciji se više bavim grafikom, odnosno po izričaju to je vezano za geometriju", dodaje Konjušak.

Kako je za brojne umjetnike Sava neiscrpan izvor inspiracije potvrdio je Siniša Reberski, koji ovu rijeku vidi kao poveznicu između Slavonskog Broda i Zagreba.

"Ja sam odrastao na Savi. Cijeli život sam nekako vezan uz Savu. Djetinjstvo mi je bilo ustvari kroz trave, grmlje, kupanje i ribolov na Savi, tako da se ja osjećam ovdje izuzetno dobro. Mogu reći da mi je društvo i ljudi koji me ovdje dočekaju nešto što me nahrani često puta ustvari, tako da dugo dugo ostane poslije toga onaj sladak okus u ustima", govori Reberski.

Za umjetnike akvarelističke kolonije organizirane su aktivnosti kako bi se upoznali s brodskim krajolikom.

"Zahvaljujući susretljivosti Hrvatskih voda i gospodine Pihe, sikari će zaploviti Savom od keja do Slavonskog Kobaša. Tamo će biti gosti obitelji Koporc u rodnoj kući Zdravka Ćosića, što je isto tako jedno nezaboravno iskustvo vidjeti njegov atelje, njegov slikarski pribor, dvorište u kojemu je on živio dobar dio svoga života", kaže Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

Izložbom je ujedno počeo rad 44. saziva Akvarelističke kolonije "Sava".

"U ova tri dana obići će i sve postave Galerije umjetnina, dakle Spomen dom Dragutina Tadijanovića, Galeriju Ružić i kuću Brlić. U nedjelju se družimo na Poloju, opet na prekrasnoj riječnoj brodskoj plaži i omiljenom kupalištu Brođana. Dakle sve ono najlijepše od Slavonskog Broda i njegove okolice uspjet će nekako doživjeti u ova tri dana i to pretočiti u slike koje će za godinu dana izložiti opet u ovom prostoru", dodaje Tekić.

Svi zainteresirani izložbu mogu doći pogledati u Likovnom salonu Vladimir Becić do 15. listopada.

*Ovaj članak nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

Možda Vas zanima i ovo

Foto galerija