Pomaže se u nabavi mehanizacije, navodnjavanju, ali i mladim poljoprivrednicima...

Za 250,29 posto u proračunu za 2020. godinu sredstva za potpore povećala je u odnosu na 2019. godinu Brodsko-posavska županija i našla se u vodećih pet županija po tom kriteriju, pokazala je analiza o potporama poljoprivrednicima. Nedavno je za 32 OPG-ova odobreno 300.000 kuna, za udruge više od 500.000, a nekoliko natječaja je u tijeku.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.05.2022
Pomaže se u nabavi mehanizacije, navodnjavanju, ali i mladim poljoprivrednicima...


Početkom mjeseca Županija je donijela odluku o  dodjeli potpora male vrijednosti za nabavku mehanizacije, strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju na području Županije u 2022. godini. Pravo na potporu ostvarila su  32 obiteljska poljoprivredna gospodarstva u ukupnom iznosu od gotovo 300.000 kuna.

Objavljen je i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kroz potpore u stočarskoj proizvodnji, čiji je cilj održati postojeću i povećati razinu u stočarskoj proizvodnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Županije.
 
Nadalje, kroz pola milijuna kuna osiguranu provedbu Programa poljoprivrednim gospodarstvima objavljen je i javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti mladim poljoprivrednicima na području Županije u ovoj godini. Cilj Programa je održati postojeću i povećati razinu primarne poljoprivredne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i mogu je dobiti osobe do 41. godine starosti. Potpora se odnosi na kupnju nove poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,  podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,   uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda te  stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU. Najviše se može dobiti do 10.000 kuna.
 
Županija je  objavila i javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u  biljnoj proizvodnji. Mjera se odnosi na potpore u sustavu navodnjavanja, obranu od tuče i nabavku opreme za proizvodnju povrća, cvijeća i jagoda u zaštićenom prostoru (potpora se ostvaruje za izgradnju/kupnju novih plastenika i prateće opreme za proizvodnju povrća, cvijeća i jagoda, uključujući i nabavka folije i opreme za postojeće plastenike).
 
Potpisani su ove godine i ugovori za ostvarenje prava na financijska sredstva za jednokratne aktivnosti udruga koje su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz područja poljoprivrede za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 541,36 tisuća kuna.
 
 
“To su sve udruge koje se bave poljoprivredom i radi se o vrlo zanimljivim projektima. Od knjige o kulinu do projekta “Lokalni2Go” koji se pokazao jako dobrim  u vrijeme koronakrize jer je nudio jedna potpuno novi način, ja bih rekao, i u upravljanju krizom, ali i poljoprivredom, odnosno predstavljanjem poljoprivrednih proizvoda te dostavljanjem proizvoda do potrošača. Ima tu i još raznih udruga, recimo, udruga koja se bavi plenkama, odnosno,  starim sortama voća i tako dalje. Ja im se zahvaljujem na aktivnostima i čestitam na sredstvima ostvarenim na ovom Javnom natječaju”, rekao je župan Danijel Marušić.
 
Spomenimo i da  Županija puno radi na projektu navodnjavanja, kako bi olakšala posao poljoprivrednicima. Za  projekt sustava navodnjavanja Orubica ugovorila je kroz EU fondove 45,3 milijuna kuna. Riječ je o projektu čiji je cilj vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina na području Općine Davor. Usto, cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici, bit će zaokružena i gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara financiranom također sredstvima iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja.
 
Inače, u planu je u i navodnjavanje središnjeg dijela – Sibinja, Bebrine i okolnih općina, kao i istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja.

(L.K.)
izvor: zupan.hr

Zadnje vijesti

Uspješan vikend za atletičare Marsonije

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

FOTO GALERIJA

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"

Upaljena prva adventska svijeća, započeo program ovogodišnjeg Adventa iz davnina

FOTOGALERIJA - Tamburice, pjesma i dobra atmosfera za prvu Noć Brođana u Zagrebu!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Slavonskom Brodu

25. Katarinski sajam Sadržajno bogat, raznovrstan, za svakog ponešto