Pola milijuna kuna potpora mladim poljoprivrednicima

U velikoj vijećnici Županijske uprave, u nazočnosti župana Danijela Marušića, danas su sa 69 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, u 9 i 10 sati potpisani ugovori o dodijeli potpora male vrijednosti za mlade poljoprivrednike na području Brodsko-posavske županije u 2022. godini. Korisnici potpora ostvarili su to pravo temeljem Odluke župana i provedenog Javnog poziva.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.06.2022
Pola milijuna kuna potpora mladim poljoprivrednicima


 Sredstva u iznosu od ukupno 500.000,89 kn osigurana su u Proračunu Brodsko-posavske županije za 2022. godinu na razdjelu Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

U cilju održavanja postojeće i povećanja razine primarne poljoprivredne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, Županijska skupština je 23.03.2021. godine donijela Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije za razdoblje 2021. do 2027.

Program obuhvaća 14 mjera na koja poljoprivredni proizvođači mogu kandidirati prihvatljiva ulaganja za ukupno 16,5 milijuna kuna koje će Brodsko-posavska županija planirati u sedmogodišnjem proračunskom razdoblju.

U ovoj godini je u proračunu planirano 2,2 milijuna kuna za provedbu osam mjera potpora male vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji na području Županije.

Do danas su realizirane 3 mjere potpora i to za: istraživačke projekte u poljoprivredi za dva fakulteta ukupno 100.000,00 kuna, nabavka mehanizacije i opreme za 32 OPG-a ukupno 300.000,00 kuna te potpore za 69 mladih poljoprivrednika koji danas potpisuju ugovore ukupne vrijednosti od 500.000,00 kuna.

S današnjim zaključivanjem mjere za mlade poljoprivrednike u 2022. godini, ukupno su dva fakulteta i 101 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvarili pravo na 900.000,00 kuna bespovratnih županijskih sredstava.

Županija je 2020. godine krenula s potporama male vrijednosti za unaprjeđenje govedarstva krava prvotelki svih pasmina u iznosu od 500.000,00 kn. Prošle godine je kroz 3 provedene mjere 285 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ostvarilo pravo na bespovratnu potporu u ukupnom iznosu od 2,1 milijuna kuna.

Od početka provedbe do danas iz županijskog proračuna su obiteljska poljoprivredna gospodarstva za očuvanje i razvoje poljoprivrede realizirali 3,5 milijuna kuna potpora male vrijednosti.

Zadnje vijesti

Remi rukometašica Broda i Čakovca

Prometni policajci nastavljaju kontrolu prometa, najviše kazni za brzinu i alkohol...

Odjelu za patologiju i citologiju uređaj za izradu patohistoloških preparata

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva Jasna Zlokić na božićnom koncertu SBTV-a publiku vratila u neka sretna vremena

FOTO GALERIJA

Brođane na glavnom gradskom trgu zabavljale Slavonske lole

Vanna svojim vječnim hitovima zagrijala Advent iz davnina i rasplesla Brođane

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić

"Želja nam je da u Slavonskom Brodu vino i vinska kultura ponovno zažive"