Pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan

Dogodilo se na današnji dan 30. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 30.04.2021
Pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan


 1671. Hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i pjesnik Fran Krsto Frankopan, pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemića bili su dio organizatora urote hrvatskih i ugarskih velikaša, poznate pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota, nezadovoljni politikom Bečkoga dvora, koji je sklapao ponižavajuće mirovne sporazume s Osmanlijama. Kosti dvojice velikana hrvatske povijesti 1919. premještene su u grobnicu u Zagrebačkoj katedrali pod Frankopanovim stihom „Navik on živi ki zgine pošteno“.

1687. godine sastavljen je najveći dio Drnjanske pjesmarice, najstarije i najznačajnije pjesmarice hrvatske kajkavske književnosti. 

1789. George Washington preuzeo je službu prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

1900. Havaji postali sastavni dio SAD-a.

1919. održan je prvi poslijeratni skup Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ u povodu obljetnice smrti Zrinskog i Frankopana. Zastoj u radu društva trajao je gotovo pet godina. Djelovao je do 1948. godine, kad je utihnuo silom političke volje partizanštine i svekolike zatucanosti. Ponovno je počeo s radom 1971., a definitivno se počeo vraćati krajem devedesetih. 

1925. U obnovljenom Hrvatskom domu, u povodu pogibije Zrinskog i Frankopana, vrlo uspješnu priredbu pripremila je hrvatska mladež, koju su uvježbale Katica Malli i Marija Lanogova. 

1941. Nezavisna Država Hrvatska donijela je Zakon o rasnoj pripadnosti, na osnovu kojeg su počeli progoni Židova, Roma i Srba. 

1944. u Novoj Gradiški mjesni Hrvatski radnički savez organizirao je proslavu uoči obilježavanja 1. svibnja, blagdana rada. U sklopu proslave je odigrana prijateljska nogometna utakmica između novogradiških sportskih klubova ŠK „Tvrdko“ i NK „Hrvatski domobran“. Pobjedu su odnijeli nogometaši ŠK Tvrdko rezultatom 3:0.

1945. Na današnji dan oko 15 sati i 30 minuta osoblje Führerovog bunkera u Berlinu čulo je glasan pucanj iz Hitlerove radne sobe. Pronađena su mrtva tijela Hitlera i Eve Braun.

1979. U bazilici sv. Petra, papa Ivan Pavao II. priredio je svečano euharistijsko slavlje u čast 11. stoljetnice međunarodnog priznanja hrvatske državne neovisnosti.

1989.  U Rimu u 60 godini umro Sergio Leone, talijanski filmski redatelj. Leone je poznat po svojim špageti-vesternima i svojim prepoznatljivim stilom.

1990. godine u drugom krugu prvih višestranačkih izbora u nezavisnoj Republici Hrvatskoj, na kojima je Hrvatska demokratska zajednica potvrdila svoju premoćnu pobjedu , u Slavonskom Brodu su izborni rezultati pokazali, kako je od ukupno 134 mjesta u tri vijeća Skupštine HDZ osvojio 110, a njegov glavni politički suparnik SKH-SDP 14. 

1992. godine osnovan je u Brodu Lyonsclub. Jedan od glavnih inicijatora i utemeljivača dr. Ivica Balen izabran je za prvog predsjednika kluba. 

1993. Svojevremeno najbolja tenisačica svijeta, po nacionalnosti Mađarica rođena u Novom Sadu, Monika Seleš je na današnji dan doživjela usred teniskog meča napad nožem od strane jednog od gledatelja.

1994. U restoranu Tvornice „Đuro Đaković“ održana je osnivačka skupština Zajednice izbjeglih iz Bosanske Posavine. Za predsjednika Skupštine Zajednice izabran je odvjetnik Šerif Isaković, a za predsjednika Zajednice prof. Ivo Križanović. 

2003. SAD, Rusija, Europska unija i UN službeno objavile „mapu“ za mirovne pregovore Izraela i Palestine, koji su trebali dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države 2005.

2009. Američki proizvođač automobila Chrysler  proglasio bankrot. Istovremeno Chrysler je sklopio dogovor o udruživanju sa talijanskom tvrtkom Fiat.

2020. na značajnom krajobrazu Gajna  završen  dvogodišnji projekt Vlažna staništa za život, odnosno osiguravanje  vode u barama Gajne i edukacija javnosti o vrijednostima vlažnih staništa. Projekt je provela Udruga Brodsko ekološko društvo s partnerom Javnom ustanovom Naturom Slavonicom Brodsko-posavske županije, a u sklopu poziva  Obnova vlažnih livada i pašnjaka organizacije  EuroNatur i Mreže europskih sela roda.

Rođeni na današnji dan su: Vladimir Vidirć, hrvatski književnik (1875.), češki književnik Jaroslav Hašek (1883.), Bartol Petrić, hrvatski slikar (1899.), Zlatko Kauzlarić- Atač, hrvatski slikar (1945),  hrvatska liječnica u Italiji dr. Nela Sršen (1965.), Miroslav Kirin, književnik (1965), Aleksandar Srečković, glumac (1973).

Umrli na današnji dan su: Franjo Sušnik, hrvatski leksikograf (1739),  David Livnigstone, istraživač i liječnik (1873), Đuro Sudeta, hrvatski pjesnik  (1927.), Sergio Leone, talijanski filmski redatelj (1989.), Jara Ribnikar, književnica (2007), Benzion  Netanyahu, izraelski političar (2012.), Vladimir Ibler, hrvatski akademik i pravnik (2015).

Zadnje vijesti

Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena Zvezda

Poraz Marsonije od Vuteks Sloge u zadnjoj minuti utakmice

Omladinac iz Gornje Vrbe potvrdio naslov prvaka u MŽNL

FOTO GALERIJA

Ana Lujić putnik na Europsko prvenstvo

Otkrivene brončane ploče s imenima Ane Titlić i Kornelije Kvesić

Više od 200 sportaša iz 14 klubova na međunarodnoj regati KKK Marsonia

Mazatori odlični organizatori Prvenstva Hrvatske u supersprint duatlonu, Dejan Radanac i Ines Jozić najbolji među Brođanima

"Pred noć u Slavonskom Brodu pod "palicom" Jozefine Birindžić